4 Συμβουλές για ασφαλή οδήγηση κατά την διάρκεια της νύχτας

Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από το να παραμένεις ορατός από τους άλλους οδηγούς κατά τη διάρκεια της νύχτας. Εδώ θα βρείτε τις πιο σημαντικές συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσετε, έτσι ώστε να είστε ασφαλείς όταν οδηγείτε τη μοτοσυκλέτα σας.

Λάβετε υπόψη σας το να είστε ορατοί
Έρευνες έχουν δείξει ότι το μαύρο χρώμα είναι το πιο δημοφιλές στην προτίμηση των μοτοσικλετιστών όταν αγοράζουν τον προστατευτικό τους εξοπλισμό. Κατά συνέπεια και οι μαύρες μοτοσυκλέτες αντίστοιχα έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό πωλήσεων σε όλα τα μοντέλα. Μην ξεχνάτε όμως ότι και το σκοτάδι έχει το ίδιο χρώμα και αυτός είναι ο πιο σημαντικός λόγος ο οποίος μας κάνει μη ορατούς στους υπόλοιπους οδηγούς. Για όλους εσάς που δεν θέλετε να αλλάξετε τις χρωματικές σας προτιμήσεις, τα αντανακλαστικά σε στήθος κ πλάτη είναι απαραίτητα έτσι ώστε να φωτίζουν όταν θα πέφτει το φως επάνω σας. Οι αντανακλαστικές ταινίες τροχών θα δώσουν μια extra λάμψη μοτοσυκλέτα σας. Τα ειδικά κράνη και εξοπλισμός που ενσωματώνουν φωτισμό θα σας κάνουν πιο ευδιάκριτους στον δρόμο.

Εάν υποθέσουμε ότι δεν σας βλέπουν.
Σκεφτείτε για λίγο το ενδεχόμενο ότι οι άλλοι οδηγοί κατά την διάρκεια της μέρας μπορεί να μην σας βλέπουν φαντάζεστε τι γίνεται όταν πέσει το σκοτάδι?. Τα πράγματα δυσκολεύουν όταν θελήσουμε να κάνουμε μια μακρινή απόσταση λόγο της μορφολογίας της μοτοσυκλέτας επειδή έχει μόνο ένα προβολέα έναντι δύο των άλλων οχημάτων και μάλιστα συνήθως καλύπτεται όταν κινείσθε πίσω από μεγαλύτερο όχημα. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα ατυχήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι διπλάσια σε συχνότητα απ ότι την μέρα αυτό οφείλετε στην μειωμένη όραση σε συνάρτηση με τους κουρασμένους – πιωμένους οδηγούς φέρνει αυτά τα τραγικά αποτελέσματα. Να είστε πολύ προσεχτικοί στις διασταυρώσεις διατηρήστε την ταχύτητά σας σταθεροί έτσι ώστε να μπορείτε να αντιδράσετε σε τυχών απότομο φρενάρισμα και πάντα το χέρι σας επάνω στο λεβιέ του φρένου για πιο άμεσο φρενάρισμα.

Τραβήξτε την προσοχή
Προσπαθήστε να τραβήξετε την προσοχή των άλλων οδηγών στις συνηθισμένες διαδικασίες οδηγήσεις . Ένα καλό παράδειγμα είναι να χρησιμοποιείτε τα φρένα κατά την επιβράδυνση και όχι το φρένο του κινητήρα, για να ανάψει το πίσω φως. Αν χρειαστεί αναβοσβήστε το φως πιέζοντας το μοχλό γρήγορα και επανειλημμένα και ενεργοποιήστε το προτού χρειαστεί να φρενάρετε. Το ίδιο κάνουμε και με τα φλας φλας. Βάλτε τα σε λειτουργία πιο νωρίς ώστε να δείξετε τις προθέσεις σας, όταν θελήσετε να σταματήσετε προσωρινά ή ακόμα και για να στρίψετε ή να επιβραδύνετε την μοτοσυκλέτα σας

Δείτε τους κινδύνους
Έχετε την προσοχή σας στον δρόμο και προσπαθήστε να μαντέψετε τους πιθανούς κινδύνους γύρω σας. Τη νύχτα χρειάζεστε τα φώτα σας, έτσι ώστε να σας καθοδηγούν και να σας δείχνουν το δρόμο. Ανάλογα με το πόσο ζυγίζει ο αναβάτης και πόσα κιλά είναι η μοτοσυκλέτα όπως επίσης εάν η μηχανή σας είναι φορτωμένη με top case και αποσκευές, πρέπει να προσαρμόσετε και τα φώτα σας ανάλογα. Η μικρή σκάλα πρέπει να φωτίζει μπροστά από την μηχανή και προς τον ορίζοντα, ενώ η μεγάλη σκάλα θα πρέπει να φωτίζουν τον δρόμο σε απόσταση 100 μέτρων. Προσοχή η αλλαγή των λαμπτήρων μπορεί να προσθέσει φωτεινότητα όμως μην ξεχνάτε ότι προβείτε σε αυτήν την κίνηση υπάρχει κίνδυνος να στραβώνετε τους απέναντι οδηγούς και να δημιουργήσετε κίνδυνο και για τον ίδιο σας τον εαυτό.