Έρχονται αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας 2023

Μεγάλες αλλαγές σε όσα ισχύουν για τον τρόπο πληρωμής των τελών κυκλοφορίας.

Το υπουργείο Οικονομικών  δίνει την ευκαιρία στους οδηγούς να πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας του οχήματός τους, είτε όλα μαζί, είτε για τους όσους μήνες επιθυμούν να θέσουν σε κίνηση το όχημά τους.

Ουσιαστικά το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει αναπροσαρμογή στο μέτρο της καταβολής των τελών κυκλοφορίας με το μήνα. Με τον τρόπο αυτό υπάρχει η δυνατότητα μερικής καταβολής τους να παρέχεται πάγια στους οδηγούς των Ι.Χ. Αν και φαίνεται  δυνατόν να δοθεί από τον ερχόμενο Νοέμβριο όπου θα ανοίξει πλατφόρμα για τα τέλη κυκλοφορίας του 2023.

Αυτό που φαίνεται να εξετάζεται είναι η μονιμοποίηση του μέτρου ή τουλάχιστον, η ενεργοποίησή τους όσο το δυνατόν νωρίτερα κάθε χρόνο προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος στους ενδιαφερόμενους.

Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, έχουν καταργηθεί και τα πρόστιμα, δηλαδή η πρόσθετη επιβάρυνση στα τέλη κυκλοφορίας. Για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 μηνός, καταβάλλεται το 1/12 των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας. Για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 2 μηνών καταβάλλονται τα 2/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας. Για την άρση ακινησίας  3 μηνών καταβάλλονται τα 3/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, κ.ο.κ..

Η άρση της ακινησίας γίνεται ηλεκτρονικά!

Μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ με τους κωδικούς TAXISnet, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων μπαίνουν στην πλατφόρμα. Αφού επιλέξουν το όχημα που είναι σε ψηφιακή ακινησία και πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που θέλουν. Στη συνέχεια γίνεται online έλεγχος εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο και στο τέλος υποβάλλεται το αίτημα για άρση της ακινησίας.

Σημειώνεται ότι οι κάτοχοι οχημάτων που καταθέτουν ηλεκτρονικά τις πινακίδες κυκλοφορίας, μέσω της πλατφόρμας mycar της ΑΑΔΕ, δεν έχουν υποχρέωση να τις αποστείλουν στην Εφορία. Κρατούν τις πινακίδες στο σπίτι τους και όταν αποφασίσουν να προχωρήσουν σε άρση της ακινησίας του οχήματός τους πληρώνοντας τα τέλη με τον μήνα, θα τις επανατοποθετήσουν στα αυτοκίνητά τους για να κυκλοφορήσουν ξανά στους ελληνικούς δρόμους.

Μην ξεχνάτε ότι στα καταστήματα μας μπορείτε να πληρώσετε τους λογαριασμούς σας

Πηγή