αμάξι

5 χαρακτηριστικά εξοικονόμησης καυσίμου

Υιοθετήστε αυτά τα χαρακτηριστικά στο επόμενο αυτοκίνητό σας, γιατί μπορούν να σας εξοικονομήσουν πολλά χρήματα μακροπρόθεσμα.

Η ανάγκη για να είναι πιο αποδοτική η κατανάλωση καυσίμου είναι συνεχόμενη. Έτσι, ακόμα κι αν κοιτάτε αυτό το pickup πλήρους μεγέθους ή SUV ή απλώς δεν είστε στην αγορά για αρκετό καιρό, εδώ είναι τα 5 τεχνολογικά χαρακτηριστικά που πρέπει να αναζητήσετε στην επόμενη αγορά σας.

Τεχνολογία διακοπής/εκκίνησης

Πολλά νέα οχήματα σταματούν και επανεκκινούν αυτόματα όταν το όχημά σας ακινητοποιηθεί με φως για περισσότερο από πέντε δευτερόλεπτα. Οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν αυτά τα συστήματα για να επιτύχουν τη μέγιστη απόδοση προκειμένου να πληρούν τα ομοσπονδιακά πρότυπα οικονομίας καυσίμου. Μερικά από τα πρώιμα συστήματα ήταν αρκετά ακατέργαστα. Αλλά οι βελτιώσεις στα νεότερα συστήματα κάνουν τις μεταβάσεις πολύ πιο ομαλές. Τα πράγματα που πρέπει να αναζητήσετε είναι συστήματα που μπορούν να απενεργοποιηθούν εάν βρείτε ενοχλητικές τις συνεχείς ακολουθίες διακοπής/εκκίνησης.

Υβριδική /plug-in τεχνολογία αποδοτικής κατανάλωσης καυσίμου

Ο συνδυασμός ηλεκτρικής ενέργειας με συμβατική τεχνολογία εσωτερικής καύσης είναι ένας άλλος τρόπος με τον οποίο οι κατασκευαστές έχουν βρει για να τεντώσουν τα χιλιόμετρα. Η τυπική υβριδική τεχνολογία συνεχίζει να βελτιώνεται. Το Toyota Prius είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπου το τρέχον μοντέλο φτάνει τα 55 mpg. Συνήθως, τα συμβατικά υβρίδια είναι φθηνότερα από τα αντίστοιχα plug-in. Αλλά υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να εξετάσετε με την τεχνολογία plug-in. Σας επιτρέπει να ταξιδέψετε οπουδήποτε από 20 έως 50 μίλια σε λειτουργία EV πριν ξεκινήσει ο κινητήρας. Θεωρητικά, εάν η διαδρομή σας είναι αρκετά σύντομη, θα μπορούσατε να διανύσετε αρκετό χρόνο χωρίς να βάλετε βενζίνη στο ρεζερβουάρ. Ένας άλλος παράγοντας που αντισταθμίζει την υψηλότερη τιμή αυτών των οχημάτων είναι μια ομοσπονδιακή πίστωση φόρου. Αυτά τα κίνητρα ποικίλλουν ανάλογα με την καθαρή γκάμα EV του οχήματος.

Συνεχώς μεταβλητές μεταδόσεις

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες στρέφονται στα κιβώτια συνεχούς μεταβλητής μετάδοσης (CVT) για να βελτιώσουν επίσης την οικονομία καυσίμου. Το σκεπτικό είναι ότι διατηρούν τον κινητήρα σε σταθερές στροφές με αποτέλεσμα να μεγιστοποιεί την αποτελεσματικότητα. Αν και αυτό φαίνεται υπέροχο στα χαρτιά, υπήρξαν ορισμένα προβλήματα στην οδήγηση με τα CVT. Οι οδηγοί μπορεί να βιώσουν droning ή “motorboating” όπου το κιβώτιο ταχυτήτων διατηρεί τις στροφές του κινητήρα στο πιο αποδοτικό τμήμα της ζώνης ροπής. Το άλλο ζήτημα είναι μια ελαστική αίσθηση επιτάχυνσης ή “λάστιχο” όπου το αυτοκίνητο φαίνεται να δυσκολεύεται να φτάσει την ισχύ του κινητήρα.

Οι κατασκευαστές έχουν αντιμετωπίσει ορισμένα από αυτά τα ζητήματα βάζοντας τεχνητά βήματα, όπως γρανάζια που μπορούν να ελεγχθούν με χειριστήρια ταχυτήτων. Έτσι, επιτρέπεται στον οδηγό να επιλέξει ένα πιο φυσιολογικό εύρος στροφών που να ταιριάζει με την ταχύτητα του οχήματος. Όσον αφορά την ελαστική επιτάχυνση, η Toyota έχει προσθέσει μια συμβατική πρώτη ταχύτητα στο CVT στο νέο της χάτσμπακ Corolla. Αυτό δίνει στο όχημα μια πιο φυσική αίσθηση εκτός γραμμής, ενώ εκμεταλλεύεται την απόδοση του CVT σε υψηλότερες ταχύτητες.

Λειτουργία ιστιοπλοΐας ή ολίσθησης με οικονομία καυσίμου

Στην εποχή μας, μερικοί άνθρωποι με χειροκίνητα κιβώτια ταχυτήτων έτρεχαν με το όχημα στη νεκρά ως τεχνική εξοικονόμησης καυσίμου. Ως ένα από τα 5κορυφαία χαρακτηριστικά εξοικονόμησης καυσίμου, οι κατασκευαστές αρχίζουν να μιμούνται αυτήν την προσέγγιση αποσυνδέοντας τον κινητήρα από το κιβώτιο ταχυτήτων όταν το πόδι σας είναι εκτός γκαζιού. Αυτό επιτρέπει στον κινητήρα να πέσει σε ένα ρελαντί εξοικονόμησης καυσίμου και να μην προκαλεί έλξη στο όχημα και να του επιτρέπει να κινείται πιο ελεύθερα. Ό,τι κερδίζετε στην οικονομία καυσίμου, χάνετε επίσης από την ικανότητα του αυτοκινήτου να χρησιμοποιεί τον κινητήρα για φρενάρισμα, το οποίο μπορεί με τη σειρά του να οδηγήσει σε πρόσθετη φθορά των φρένων σε οχήματα εξοπλισμένα με αυτήν την τεχνολογία.

Έξυπνο cruise control

Όλο και περισσότερα οχήματα προσφέρουν έξυπνο ή προσαρμοστικό cruise control που ουσιαστικά θα παρακολουθεί την κυκλοφορία ακόμη και σε σενάρια στάσης. Αυτή η ικανότητα από μόνη της είναι εξοικονόμηση καυσίμου ελέγχοντας πιο σταθερά την ταχύτητα του οχήματος. Αλλά ένα άλλο στρώμα φιλτράρεται ήδη σε αυτοκίνητα παραγωγής υψηλής τεχνολογίας, όπου ένα σύστημα πλοήγησης βάσει εδάφους πραγματικά προβλέπει στροφές και λόφους και προσαρμόζει ανάλογα την ταχύτητα του οχήματος. Αυτό σημαίνει πιο ομαλή εφαρμογή ισχύος και πέδηση και ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση καυσίμου.

Tags: