Αιτήσεις που ξεχωρίζουν

Ας αναλύσουμε οχτώ στοιχεία που θα μας κάνουν να ξεχωρίσουμε στην αναζήτηση εργασίας σύμφωνα με τους ειδικούς προσλήψεων.

Όλοι έχουμε βρεθεί στο σημείο εκείνο της διαδικασίας αναζήτησης εργασίας όπου έχουμε στείλει αναρίθμητα βιογραφικά αλλά χωρίς το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι εταιρείες λαμβάνουν καθημερινά έναν τεράστιο αριθμό αιτήσεων και προκειμένου να αποφύγουμε να χαθεί το βιογραφικό μας στη στοίβα θα πρέπει να είναι δομημένο με έναν τρόπο που να μας κάνει να ξεχωρίζουμε.

Τι είναι λοιπόν αυτό που θα μας κάνει να ξεχωρίσουμε από τη μάζα των υποψηφίων;

  • Σωστή προετοιμασία

Είναι πολύ σημαντικό να αποδεικνύουμε στους υποψήφιους εργοδότες μας ότι έχουμε κάνει ενδελεχή έρευνα για την εταιρεία και τη θέση. Με αυτόν τον τρόπο δηλώνουμε το ενδιαφέρον μας και τον επαγγελματισμό μας. Επιπροσθέτως, δίνουμε την αίσθηση ότι δεν ενδιαφερόμαστε απλά για μία δουλειά αλλά για το ενδεχόμενο μίας σοβαρής καριέρας στην εν λόγω εταιρεία. Θα πρεπει, να τσεκαρουμε το website και τα social της επιχειρησης και αν μπορουμε και τα social του ανθρωπου που θα μας κανει συνεντευξη.

  • Συμπεριλαμβάνουμε στο βιογραφικό μας σύνδεσμο με τα διαδικτυακά μας προφίλ

Είναι δεδομένο ότι ο υποψήφιος εργοδότης θα διεξάγει με τη σειρά του μία ενδελεχή έρευνα για εμάς. Παρέχοντας όλες τις πληροφορίες εκ των προτέρων διευκολύνουμε την αναζήτηση και την καθοδηγούμε προς τη πλευρά του εαυτού μας που εμείς θέλουμε να αναδείξουμε. Φροντίζουμε τα επαγγελματικά μας προφίλ να απεικονίζουν ξεκάθαρα τις δεξιότητες και τις γνώσεις και τα κοινωνικά μας προφίλ να μην βλάπτουν αυτήν την εικόνα.

  • Προσαρμόζουμε την αίτηση μας στις απαιτήσεις της θέσης εργασίας για την οποία αιτούμαστε

Θα επαναλάβουμε πολλές φορές στο παρόν άρθρο ότι οι εργοδότες και οι υπεύθυνοι προσλήψεων λαμβάνουν καθημερινά δεκάδες αιτήσεις. Είναι λογικό το ότι δεν θα μπορέσουν να τις διαβάσουν όλες διεξοδικά για να βρουν τα κοινά σημεία μεταξύ αιτούντος και θέσης εργασίας. Για αυτόν τον λόγο φροντίζουμε να προσαρμόζουμε την εκάστοτε αίτηση.

  • Θετική στάση και προσωπικότητα

Η αγορά εργασίας είναι ένας ιδιαίτερα ανταγωνιστικός χώρος λόγω της πληθώρας υποψηφίων που διαθέτουν το «πακέτο» των απαιτήσεων για μία θέση. Η θετική στάση δείχνει δυναμισμό και αυτοπεποίθηση και δημιουργεί την αίσθηση ενός εργαζομένου ο οποίος μπορεί να φέρει εις πέρας οποιαδήποτε πρόκληση. Είναι πολύ σημαντικό να αναδεικνύουμε την προσωπικότητα μας γιατί αυτή είναι που μας διαφοροποιεί. Ο ενθουσιασμός, οι ιδέες και τα επιτεύγματα μας είναι αυτά που θα επιβεβαιώσουν την δημιουργικότητα και τη μοναδικότητα μας.

  • Μελέτη περίπτωσης σε πραγματικές συνθήκες

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να αποδείξουμε ότι εμείς είμαστε ο κατάλληλος υποψήφιος για μία θέση από το να παρουσιάσουμε λύση για ένα υπαρκτό και τρέχον πρόβλημα. Οι μελέτες περιπτώσεων είναι σύνηθες κομμάτι στη διαδικασία συνεντεύξεων και ακόμα και αν δεν είναι, δείχνει πρωτοβουλία και ενδιαφέρον να έχουμε ετοιμάσει εμείς μία. Επιπροσθέτως, τους προϊδεάζει για το πώς θα λειτουργείτε εάν όντως πάρετε τη θέση. Προσοχή να μην αγγίξετε ευαίσθητα θέματα για τον εργοδότη ή να μην παρουσιάσετε μία αλαζονική εικόνα του εαυτού σας.

  • Δείχνουμε προοπτική για το μέλλον

Με την πρόσληψη ενός εργαζομένου, η εταιρεία δεσμεύεται στην ουσία σε μία επένδυση – εκπαίδευση, χρόνο, χρήμα. Για τον λόγο αυτό, οι υπεύθυνοι προσλήψεων αναζητούν άτομα που μπορούν αποδεδειγμένα να παράγουν αποτέλεσμα στο παρόν αλλά επίσης να διαθέτουν στρατηγική σκέψη και να προσθέτουν στον μακροχρόνιο προγραμματισμό της εταιρείας.

  • Η συζήτηση του μισθού δεν αποτελεί ταμπού

Δύο ερωτήσεις είναι συνήθεις στη διάρκεια μίας συνέντευξης όσον αφορά το μισθό. «Ποιος είναι ο μισθός στον οποίο προσβλέπετε για την παρούσα θέση;» και «Τι μισθό θα θέλατε στην περίπτωση προαγωγής σας;». Σωστά δομημένες απαντήσεις στις ανωτέρω ερωτήσεις μας δίνουν την ευκαιρία να παρουσιάσουμε το προφίλ ενός επαγγελματία που γνωρίζει τις δεξιότητες και τις γνώσεις του, τις αποτιμάει σωστά, έχει επίγνωση της θέσης που ετοιμάζεται να αναλάβει και έχει ένα ξεκάθαρο πλάνο για το μέλλον.

  •  Επιτεύγματα υπέρ δεξιοτήτων

Είναι πολύ πιο ενδιαφέρον για τον εργοδότη, όταν σαν υποψήφιοι επιλέγουμε να τονίσουμε τα επιτεύγματα και όχι τις δεξιότητές μας. Τα επιτεύγματα αποτελούν χειροπιαστή απόδειξη ότι μπορούμε να κάνουμε όλα αυτά που απαριθμούμε στις δεξιότητές μας.