Με την ταχύτητα του φωτός, λειτουργούν οι προβολείς;

Είναι ένα πραγματικά διασκεδαστικό πείραμα σκέψης! Δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε με την ταχύτητα του φωτός, οπότε ας υποθέσουμε ότι πηγαίνουμε στο 99,99% της ταχύτητας του φωτός. Τι θα γινόταν τότε;

Εδώ έρχεται το διασκεδαστικό μέρος. Το φως από τους προβολείς σας θα εξακολουθήσει να απομακρύνεται από εσάς με την ταχύτητα του φωτός! Το ίδιο ισχύει αν πάτε 99,9999% της ταχύτητας. Σκεφτείτε τον τύπο που περίμενε το λεωφορείο δίπλα στο δρόμο ενώ εσείς αποφασίσατε να πάρετε ένα επικό εισιτήριο υπέρβασης της ταχύτητας. Αυτός ο τύπος θα δει  ότι τα φώτα από τους προβολείς σας κινούνται με ακριβώς την ταχύτητα του φωτός… το ίδιο ισχύει και για τον αστυνομικό που σας κυνηγάει στο 99,99999% της ταχύτητας του φωτός.

Αυτό που συμβαίνει στο αυτοκίνητό σας είναι ότι ο χρόνος αρχίζει να κινείται πιο αργά σε σχετικούς όρους, ενώ πλησιάζετε την ταχύτητα του φωτός. Ένα δευτερόλεπτο θα εξακολουθεί να είναι ένα δευτερόλεπτο στο αυτοκίνητο. Αλλά το ολοκαίνουργιο ατομικό ρολόι σας δεν θα συγχρονίζεται πλέον με αυτό που αφήσατε στο σπίτι. Θα μείνει πίσω! Οι συχνότητες του φωτός που χτυπά θα αρχίσουν επίσης να αλλάζουν. Το κόκκινο μετατοπίζεται προς το μπλε όταν κοιτάζεις μπροστά, και το αντίθετο αν κοιτάς πίσω.

Έτσι, ενώ κυνηγάτε το φως από τους προβολείς σας, όλοι γύρω θα αρχίσουν να γερνούν πιο γρήγορα. Πρακτικά ταξιδεύετε μπροστά στο χρόνο με πιο αργό ρυθμό από τον υπόλοιπο κόσμο. Δυστυχώς δεν μπορείτε να βάλετε όπισθεν για να μετακινήσετε τον χρόνο προς τα πίσω και να πείτε στον νεότερο εαυτό σας να μην πάρει αυτό το ηλίθιο εισιτήριο υπέρβασης ταχύτητας.

Για σκεφτείτε λοιπόν, θα επιλέγατε ένα ταξίδι στο παρελθόν για να διορθώσετε κάποιες καταστάσεις; Ή μήπως θα τρέχατε στο χρόνο πιο γρήγορα από όλους;