
17 Ιαν Χαλάνε συχνότερα τα καινούργια;
Μήπως χαλάνε τα καινούργια αυτοκίνητα περισσότερο απ` ότι πριν 10 ή ακόμα και 20 χρόνια πριν; Υπάρχει περίπτωση να έχουμε μπερδέψει την αξιοπιστία με το κόστος ενός σέρβις;
Έγιναν τα καινούργια αυτοκίνητα πιο ευπαθή; Πιο ντελικάτα; Πιο σύνθετα; Πιο ζημιάρικα; Ή είναι η ιδέα μας γιατί το κόστος κάθε επισκευής μας είναι δυσβάστακτο και δεν μπορούμε να βάλουμε το «χέρι» στην τσέπη; Τα κόστη της κάθε επισκευής μήπως έχουν αυξηθεί? Ή ισχύει ότι τα παλιά είναι καλύτερα;
Για παρατηρήστε την επόμενη φορά που θα πάτε σε ένα πάρκινγκ ενός σούπερ μάρκετ, μιας μεγάλης αλυσίδας καταστημάτων ή ενός εμπορικού κέντρου, τι βλέπετε στις κενές θέσεις; Τίποτα; Ακριβώς. Αυτό που θα βλέπατε είκοσι χρόνια πριν, θα ήταν ένας μεγάλος μαύρος λεκές από διαρροή λαδιών εκεί που συνήθως βρίσκεται η μηχανή του αυτοκινήτου.
Είναι γεγονός ότι τα καινούργια αυτοκίνητα δεν πάσχουν από τα ίδια μηχανικά προβλήματα που είχαν τα παλιότερα. Δεν χάνουν λάδια, υδραυλικά υγρά ή ψυγείου. Δεν ξεμένουν επίσης στην άκρη του δρόμου όπως παλιότερα. Για θυμηθείτε που βγαίναμε να πάμε μια βόλτα και σε κάθε χιλιόμετρο έβλεπες και ένα σαραβαλάκι στην άκρη της εθνικής να «καπνίζει» να «ατμίζει» περιμένοντας βοήθεια. Όχι πια.
Η άποψη ότι τα νέας τεχνολογίας αυτοκίνητα χαλάνε είναι ξεκάθαρο ότι προέρχεται για δύο λόγους από τους ιδιοκτήτες τους. Ας ξεκινήσουμε με το κυριότερο ότι δεν μπορείς πλέον να φτιάξεις το αυτοκίνητό σου μόνος . Όχι γιατί σου το απαγορεύει η κατασκευάστρια εταιρεία, αλλά γιατί απλά όταν κάτι χαλάσει, δεν ξέρεις πως να το φτιάξεις. Τα πράγματα είναι πιο σύνθετα δεν μιλάμε απλά για ένα κομμένο λουρί ή μία καμένη «πίπα» μπουζί. Για έγκυρη γνωμάτευση χρειάζεσαι διαγνωστικό για να διαβάσει τους εγκεφάλους του. Είναι αλήθεια ότι χωρίς αυτό δεν είσαι σίγουρος από που πρέπει να αρχίσεις.
Άλλα ακόμη και να έχεις δικό σου διαγνωστικό, πράγμα που το καθιστά αδύνατο διότι κοστίζει αρκετά, είναι δύσκολο να εντοπίσεις που είναι η βλάβη ούτε τι είναι αυτό που ακριβώς χάλασε. Οι αισθητήρες είναι πολλοί αλλά ακόμη και να τον βρεις, τα εργαλεία που χρειάζονται είναι εξειδικευμένα και ο χώρος κάτω από το καπό είναι στενός και δεν χωράει το χέρι.
Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το κόστος. Με τους παλιούς κινητήρες έδινες είκοσι ευρώ κι άλλαζες λουρί, τώρα ένας αισθητήρας όγκου αέρα κοστίζει περίπου τριακόσια ευρώ, ένας αισθητήρας ABS μαζί με τα εργατικά κοστίζει 150 ευρώ, υψηλό κόστος έχουν ακόμα τα σινεμπλόκ και τα τσιμουχάκια ζαμφόρ, ακόμα και αν σκεφτείς να τα αλλάξεις μόνος σου.
Έτσι λοιπόν ας σκεφτούμε πόση αξιοπιστία μας προσφέρει ένας καινούργιος κινητήρας ο οποίος είναι σαφώς πιο βελτιωμένος με το παρελθόν και μην μπερδεύουμε με την επισκευασιμότητα και το κόστος της. Επίσης το γεγονός ότι οι εγγυήσεις των καινούργιων αυτοκινήτων έχουν αυξήσει την διάρκεια τους αυτός και μόνο είναι σημαντικός λόγος για μην υπάρχει πλέον το κλισέ ότι «τα καινούργια αυτοκίνητα είναι πιο ζημιάρικα».
Μετά από όλα αυτά εσείς τι πιστεύετε πως τα καινούργια είναι πιο ζημιάρικα; Ή απλά πιο ακριβά στην επισκευή τους και αυτό φυσικά έχει να κάνει με την πολυπλοκότητα στην κατασκευή τους. Εσείς τι προτιμάτε «απλά» αυτοκίνητα για να μπορείτε να τα φτιάχνετε μόνοι σας; Ή μήπως σας αρέσει η τεχνολογία, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για το πόσο πολύ μπορείτε να ανταπεξέλθετε στο κόστος συντήρησης;.