
26 Αυγ DPF: Κράτα τον ζωντανό
Τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια η τοποθέτησή του DPF στα νέα αυτοκίνητα είναι υποχρεωτική. Μια αλλαγή που ήρθε με την εφαρμογή των προδιαγραφών Euro 5 το 2009. Κύριο στόχο έχει να συγκρατεί τα μικροσωματίδια που απελευθερώνει η καύση του πετρελαίου πριν αυτά φτάσουν στην ατμόσφαιρα. Κατάφερε να μειώσει σε τεράστιο βαθμό τα βλαβερά για την υγεία μικροσωματίδια που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα κατά τη λειτουργία τους.
Αν ο ιδιοκτήτης φροντίζει σωστά τη συντήρηση του αυτοκινήτου και του diesel κινητήρα του, με προσεκτική επιλογή πρατηρίου καυσίμου, το DPF φίλτρο μπορεί να παραμείνει λειτουργικό ακόμη έως και το τέλος της ζωής/χρήσης ενός αυτοκινήτου.
Το φίλτρο συγκράτησης μικροσωματιδίων (DPF) απαιτεί περιοδική φροντίδα η οποία είναι απαιτητική και απαραίτητη για τη μακροζωία του κινητήρα.
Θεωρεία εναντίον πραγματικότητα
Σε θεωρητικό επίπεδο μπορείτε να κάνετε εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα με το ίδιο DPF αφού το φίλτρο έχει την ικανότητα να αναγεννάται και να αυτοκαθαρίζεται. Στην πραγματικότητα η διάρκεια ζωής του φίλτρου επηρεάζεται σημαντικά από την ποιότητα καυσίμου, τις συνθήκες οδήγησης αλλά και τη οδηγικές μας συνήθειες. Ακόμη και αν αυτές δεν ευνοούν τη μακροζωία του φίλτρου μπορούμε να το κρατήσουμε ζωντανό.
Το φίλτρο μαζεύει διαρκώς μικροσωματίδια και κάποια στιγμή έρχεται ο κορεσμός του. Όταν έρθει αυτή η στιγμή το αυτοκίνητο μας μπαίνει αυτόματα σε διαδικασία καθαρισμού του φίλτρου με τον οδηγό να ενημερώνεται από σχετική ένδειξη. Ακόμη και αν δεν φτάσουμε σε αυτό το σημείο και ειδικά εφόσον κυκλοφορούμε καθημερινά την πόλη με μικρές ταχύτητες το πιο σημαντικό που πρέπει να κάνουμε είναι και εκείνο με το χαμηλότερο κόστος για εμάς.
Δηλαδή, κάθε 1.000 χιλιόμετρα περίπου αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι οδηγούμε το αυτοκίνητο μας σε ανοιχτό δρόμο με μεγαλύτερη ταχύτητα από εκείνη που αναπτύσσουμε στην πόλη. Οι μεγαλύτερες ταχύτητες κίνησης για παρατεταμένο διάστημα (συνήθως 20 λεπτά) εξασφαλίζουν ότι η θερμοκρασία που θα αναπτύξει τελικά το DPF θα είναι αρκετή για να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί επιτυχημένα η διαδικασία αναγέννησης του.
Προστασία του φίλτρου
Για να παραμείνει ζωντανό και λειτουργικό το φίλτρο μας για όσο το δυνατό περισσότερα χιλιόμετρα, μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνουμε και στο λάδι του κινητήρα που χρησιμοποιούμε. Ακόμη και αν για οποιοδήποτε λόγο δεν πραγματοποιούμε την περιοδική συντήρηση σε επίσημο συνεργείο ή κάνουμε ένα μέρος αυτής μόνοι μας, φροντίζουμε να χρησιμοποιούμε πάντα λάδια για diesel κινητήρα με φίλτρο DPF που είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή. Αυτό σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα λάδια έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θειική τέφρα, φώσφορο και θείο (Low SAP- Sulfated Ash, Phosphorus, and Sulfur).
Ένα ακόμη πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να προστατέψετε την υγειά του DPF φίλτρου είναι να χρησιμοποιήσετε πρόσθετα χημικά καθαριστικά, τα οποία και μπορείτε να βρείτε στο εμπόριο. Πριν τα χρησιμοποιήσετε ωστόσο βεβαιωθείτε ότι ταιριάζουν στο δικό σας αυτοκίνητο, σύμφωνα πάντα και με τα όσα λέει ο κατασκευαστής. Η λύση αυτών των καθαριστικών δεν συνίσταται αφού είναι πολύ δύσκολο να βρει κανείς ένα που να ταιριάζει ακριβώς στο δικό του μοντέλο.
Αν ως οδηγοί δεν κάνουμε τα προβλεπόμενα για το DPF στα σωστά χρονικά διαστήματα τότε ο κίνδυνος να καταστραφεί πρόωρα είναι μεγάλος. Παράλληλα εξίσου μεγάλος κίνδυνος είναι και το κόστος αντικατάστασης που μπορεί να φτάσει σε αρκετές χιλιάδες ευρώ. Από τη λάθος συντήρηση του φίλτρου, ζημιά μπορεί να προκληθεί και στον κινητήρα, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο το κόστος για εμάς. Οπότε το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να μην αμελούμε το πιο απλό από αυτά που μπορούμε να κάνουμε να οδηγούμε στον αυτοκινητόδρομο για λίγο ανά 1.000 περίπου χιλιόμετρα.
Να σημειωθεί τέλος ότι φίλτρα μικροσωματιδίων τοποθετούνται πλέον από τους κατασκευαστές, σε πολλές περιπτώσεις και σε μοντέλα με κινητήρες βενζίνης.
Για οποιαδήποτε απορία και βλάβη καλέστε το πιστοποιημένο συνεργείο μας στο 2610525949
Πηγή: carandmotor.gr