
26 Ιούλ Έλεγχος αυτοκινήτου το καλοκαίρι
Πόσες φορές σας έχει συμβεί να ανοίξετε την πόρτα από το αμάξι και να σας έρθει ένα καυτό κύμα αέρα; Ή να κάτσετε στο κάθισμα και να σηκωθείτε αμέσως; Επειδή το έχουμε πάθει και εμείς πολλές φορές θα σας πούμε την λύση!
Η λύση είναι να ανοίξουμε τις πόρτες ανοιχτές και να βάζουμε το air condition να δουλέψει λίγο, έτσι ώστε να μπορέσουμε τουλάχιστον να αγγίζουμε το τιμόνι.
Αλλά αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι πως δεν υποφέρει μόνο η καμπίνα τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο καύσωνας, η σκόνη, η κίνηση στους δρόμους και γενικώς οι δυσκολίες είναι διαδικασίες που επιβαρύνουν ολόκληρο το αμάξι πέρα από τον οδηγό του. Θέλει και αυτό τη δροσιά του, το ξεδίψασμά του αλλά απαραίτητος είναι και ο έλεγχος.
Ας δούμε λοιπόν μερικά σημεία ελέγχου τα οποία θα ανακουφίσουν εμάς και το αγαπημένο μας αυτοκίνητο όταν ο ήλιος καίει και τους δυο μας.
1. Έλεγχος λαδιού
Αν χρειάζεται φυσικά το αντικαθιστούμε με νέο. Οι κατασκευαστές συνιστούν τη χρήση ενός «βαρύτερου» λαδιού για το καλοκαίρι, αλλά αυτό δεν αφορά τους κατόχους οχημάτων ηλικίας μέχρι 10-15 χρονών.
Αυτά τα οχήματα είναι συνήθως μια χαρά με το λάδι που κυλάει μέσα τους. Αν όμως κάποιος από εμάς οδηγεί ένα παλαιότερο αυτοκίνητο, με πολλά χιλιόμετρα στο ενεργητικό του, προτείνεται η αναβάθμιση σε ένα «βαρύτερο» λάδι για να αποφευχθεί η φθορά του κινητήρα.
Ακόμα όμως και αν δεν προχωρήσουμε σε κάτι τέτοιο, ελέγχουμε οπωσδήποτε το επίπεδο του λαδιού πριν από ένα μακρινό ταξίδι, για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο. Και αν δυσκολεύεστε σε κάτι μπορούμε να σας βοηθήσουμε σε όλα τα καταστήματα μας
2. Έλεγχος μπαταρίας
Πριν επιβιβαστούμε στο αυτοκίνητο, πριν το φορτώσουμε με αποσκευές, πριν καν έρθει το ξημέρωμα της αναχώρησης, ελέγχουμε την μπαταρία, τα υγρά της και τους ακροδέκτες της.
Αν δεν είναι 3 ετών ή και μεγαλύτερη δεν είναι καθόλου άσχημη ιδέα να την αντικαταστήσουμε με μια καινούργια και πολλά υποσχόμενη, καθώς θα μας απαλλάξει από οποιοδήποτε κακό σενάριο στην εκδρομή μας. Συμβουλευτείτε το εξουσιοδοτημένο Συνεργείο Kolokithasgas.
3. Βάζουμε αντιψυκτικό για τον καύσωνα
Να ξεκινήσουμε με κάτι βασικό: το αντιψυκτικό δεν είναι μόνο για τον χειμώνα. Είναι για όλο τον χρόνο και για τους καλοκαιρινούς μήνες! Δεν χρειάζεται να το αντικαθιστούμε κάθε χρόνο, αλλά σίγουρα πρέπει να ελέγχουμε ότι βρίσκεται πάντα στο σωστό επίπεδο.
Ελέγχουμε εύκολα και γρήγορα το επίπεδο του ψυκτικού και αν τυχόν χρειάζεται συμπλήρωμα, συμβουλευόμαστε το εγχειρίδιο του κατασκευαστή. Και αυτό γιατί διαφορετικοί κατασκευαστές αυτοκινήτων, προτείνουν διαφορετικές αναλογίες νερού και ψυκτικού.
4. Του δίνουμε οξυγόνο
Μιας και αλλάξαμε λάδια, δεν τους λέμε να μας αλλάξουν και το φίλτρο αέρα; .
Το βρώμικο φίλτρο δεν αφήνει τον φρέσκο αέρα να φτάσει στον κινητήρα με συνέπεια την υπερθέρμανσή του αλλά και την μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμου.
Η αλλαγή είναι πολύ εύκολη και μάλιστα κάποια μοντέλα πλένονται και επαναχρησιμοποιούνται. Μπορεί το αρχικό κόστος τους να είναι μεγαλύτερο αλλά σε βάθος χρόνου εξοικονομούμε χρόνο και χρήμα.
5. Να μην ελέγξουμε και ελαστικά
Να θυμόμαστε ότι η θερμότητα του ήλιου, οι ακτίνες UV και το όζον κακομεταχειρίζονται το καουτσούκ. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται η πιθανότητα να το δούμε ξεφούσκωτο.
Ο έλεγχος των ελαστικών είναι από τους πλέον καθοριστικούς. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας δεν μπορούμε να ξέρουμε αν θα έχει συνεχώς ηλιοφάνεια ή θα ρίξει και καμιά μπόρα.
Φθαρμένα ελαστικά σημαίνει αυξανόμενος κίνδυνος ολίσθησης στην άσφαλτο, κάνοντας το αυτοκίνητο να συμπεριφέρεται σαν υδροπλάνο ή σκιέρ.
Για αυτό πριν ξεκινήσουμε, ελέγχουμε την πίεση των ελαστικών και αν χρειάζεται αλλάζουμε και κάποιο. Την ίδια στιγμή σιγουρευόμαστε ότι και η ρεζέρβα μας είναι σε πολύ καλή κατάσταση και ετοιμοπόλεμη.
6. Ο κλιματισμός είναι ο καλύτερος μας φίλος
Το κλιματιστικό, ειδικά αν οδηγούμε σε επίπεδο θάλασσας είναι από τους καλύτερούς μας φίλους. Μια ματιά από τον ειδικό θα μας διασφαλίσει την απρόσκοπτη και σωστή λειτουργία του.
Σε περίπτωση που το αυτοκίνητό σας είναι παλιό και δεν μπαίνει κρύος αέρας από το AC, τότε ελέγχουμε και την βαλβίδα του θερμαντήρα. Τις περισσότερες φορές όμως το μόνο που χρειάζεται είναι ανανέωση του ψυκτικού, μια φορά τον χρόνο κάτι που γίνεται γρήγορα και εύκολα.
Σε κάθε άλλη περίπτωση υπάρχουν μετρητές πίεσης οι οποίοι μπορούν να διαγνώσουν κάθε πρόβλημα, αποφεύγοντας έτσι τα περιττά ανταλλακτικά.
7. Δεν πιστεύω να ξεχνάς τους υαλοκαθαριστήρες
Πριν λίγο μιλήσαμε για το ενδεχόμενο βροχόπτωσης με τοπικές καταιγίδες. Είναι αρκετά συνηθισμένες το καλοκαίρι και πολύ έντονες. Για αυτό οι υαλοκαθαριστήρες πρέπει να είναι στην καλύτερή τους φόρμα. Τους ελέγχουμε και τους αλλάζουμε εφόσον απαιτείται, καθώς έχουν ήδη περάσει έναν δύσκολο χειμώνα με κρύο, πάγο, βροχές κλπ.
Η καλύτερη εποχή για να τους δοκιμάσουμε είναι το ξεκίνημα του καλοκαιριού, αλλά και πριν από το ταξίδι μας. Η ζέστη δεν είναι σύμμαχός τους καθώς τους σκληραίνει με αποτέλεσμα να μην καθαρίζουν σωστά. Και η σωστή λειτουργία κάνει την απόλυτη διαφορά σε μια έντονα, βροχερή ημέρα.
Άλλωστε, η πολλή ζέστη και ο ήλιος είναι οι συνηθέστερες αιτίες για τη φθορά και καταστροφή των υαλοκαθαριστήρων. Έτσι, μπορεί να νομίζεις ότι οι υαλοκαθαριστήρες είναι σε καλή κατάσταση, ωστόσο αυτοί να φθείρονται σε τέτοιο βαθμό που όταν τους χρειαστείς να είναι άχρηστοι. Γι αυτό και μια στο τόσο χρειάζεται έλεγχος, ειδικά σε περιόδους μεγάλης ζέστης και ξηρασίας.
8. Πάρκαρε σε σκιερό μέρος
Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις για το αυτοκίνητό σου είναι να μην το εκθέτεις άμεσα σε υψηλές θερμοκρασίες. Παρκάροντάς το σε ένα σκιερό μέρος, θα αποφύγεις τον πολύ ήλιο, ο οποίος με τη σειρά του προκαλεί προβλήματα και φθορές στα εξωτερικά μέρη του οχήματος.
Άλλωστε, η σκιά εκτός από την αποφυγή της άμεσης επαφής με τον ήλιο προσφέρει και χαμηλότερες θερμοκρασίες. Ωστόσο, εάν δε βρίσκεις ένα σκιερό μέρος ή πάρκινγκ για να σταθμεύσεις, φρόντισε να διαθέτεις ανάλογο εξοπλισμό. Μία ηλιοπροστασία, για παράδειγμα, μπορεί να δώσει λύση στην υπερθέρμανση της καμπίνας, να προστατεύσει τα υλικά του εσωτερικού αλλά είναι και εύκολα αξιοποιήσιμη οποιαδήποτε στιγμή. Μπορείτε να την προμηθευτείτε από ένα κατάστημα Κολοκυθάς
9. Ελέγχουμε τη θερμοκρασία του αυτοκινήτου
Όπως όλοι οι δείκτες του αυτοκινήτου, έτσι και ο δείκτης της θερμοκρασίας χρειάζεται έλεγχο για την απρόσκοπτη λειτουργία του κινητήρα. Το καλοκαίρι με τα κλειστά παράθυρα, το aircondition και όλους τους θορύβους, το αυτοκίνητο μπορεί να υπερθερμανθεί και να μην το καταλάβεις.
Πώς, λοιπόν, θα ελέγξουμε ότι ο κινητήρας λειτουργεί στη σωστή θερμοκρασία και δεν έχει υπερθερμανθεί;
Από τον δείκτη θερμοκρασίας! Το αυτοκίνητο δε “ζεσταίνεται” από τη μία στιγμή στην άλλη. Ρίχνοντας μία ματιά στο καντράν και τον δείκτη θερμοκρασίας θα σου δώσει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για την κατάσταση του κινητήρα. Και θα παρατηρήσεις τυχόν αλλαγές ή μεταβολές.
Προσοχή! Εάν παρατηρήσεις τον δείκτη να ανεβαίνει θα πρέπει να σταματήσεις και να σβήσεις το αυτοκίνητο.
Ακόμα και εάν μία μικρή αύξηση είναι δικαιολογημένη λόγω της ζέστης και του καύσωνα, εάν αυτή συνεχιστεί θα πρέπει να σταματήσεις να το κινείς. Αφού η υπερθέρμανση του κινητήρα είναι αρκετά επικίνδυνη, τόσο για τυχόν ζημιές και φθορές, όσο και για τη γενικότερη ασφάλεια και σωστή λειτουργία του αυτοκινήτου.
Έλα στο εξουσιοδοτημένο συνεργείο Kolokithasgas γιατί για μας ο έλεγχος είναι παιχνιδάκι!!