Για να μην ξεχνάς παιδιά και σκυλιά στο αυτοκίνητο και κινδυνεύουν

Το Rear Occupant Alert υπενθυμίζει στους οδηγούς, φεύγοντας από το αυτοκίνητο, ότι έχουν ξεχάσει κάτι πολύ σημαντικό και η Ford δείχνει πόσο.

Έχει συμβεί και στα δελτία ειδήσεων έχει παίξει τέτοιο θέμα. Δηλαδή, να ξεχνά κάποιος στο πίσω κάθισμα ένα παιδί που κινδυνεύει να πάθει ασφυξία και περαστικοί να προσπαθούν απεγνωσμένα να ανοίξουν το αυτοκίνητο για να σώσουν το παιδί.

Ανάλογα περιστατικά, έχουν συμβεί και με σκυλιά, που κι αυτά ανήμπορα να κάνουν κάτι, κινδυνεύουν.

Το να «πεταχτεί» ο οδηγός για λίγα λεπτά κάπου, που μπορεί να περάσει και ώρα, ανάλογα την περίσταση, και το παιδί ή το σκυλί να μένει στο αυτοκίνητο με τις υψηλές θερμοκρασίες, τώρα το καλοκαίρι, είναι κίνδυνος – θάνατος.

Για να αποτραπούν τέτοια φαινόμενα, που δεν είναι σπάνια, καθώς στις Η.Π.Α. σημειώνονται κατά μέσο όρο 39 θάνατοι τον χρόνο, ήτοι ένας κάθε εννέα ημέρες, εφευρέθηκε το Το Rear Occupant Alert.

Και να σκεφτείτε ότι σύμφωνα με έρευνες, το σώμα ενός παιδιού υπερθερμαίνεται τρεις έως πέντε φορές ταχύτερα σε σχέση με ενός ενήλικα.

Με τα περιστατικά να είναι αρκετά και στην Ευρώπη, ακόμα και σε χώρες με παράδοση στην αυτοκίνηση (μόνο σε Αγγλία και Ουαλία υπήρξαν 64.443 περιστατικά σε 10 χρόνια), το Rear Occupant Alert κρίνεται απαραίτητο και σιγά σιγά θα αρχίσουν να το εφαρμόζουν όλες οι εταιρείες αυτοκινήτων.

Πρακτικά λειτουργεί όταν ο οδηγός, πριν ξεκινήσει μια διαδρομή, έχει ανοίξει τις πίσω πόρτες. Το σύστημα αντιλαμβάνεται ότι ο οδηγός κάτι έχει αφήσει πίσω. Στη συνέχεια, όταν σταματήσει και σβήσει ο κινητήρας, τότε εμφανίζεται μια οπτική ειδοποίηση στον πίνακα οργάνων, για δέκα δευτερόλεπτα ή μέχρις ότου ακυρωθεί, ενώ ακούγεται και μια ηχητική ειδοποίηση, υπενθυμίζοντας στον οδηγό να ελέγξει τα πίσω καθίσματα πριν βγει από το όχημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από την υπενθύμιση παρουσίας ενός παιδιού ή ζώου, το σύστημα μπορεί επίσης να ειδοποιεί τους οδηγούς εάν έχουν αφήσει ένα αντικείμενο αξίας στα πίσω καθίσματα, όπως ένα laptop ή μια τσάντα, που μπορεί να κινδυνεύει από επίδοξους κλέφτες.

Η Ford, η οποία διαθέτει αυτή τη τεχνολογία στα μοντέλα EcoSport, Fiesta, Focus, Galaxy, Kuga, Mondeo Hybrid, Puma, S-MAX, Transit και Tourneo Connect και στη νέα, αμιγώς ηλεκτρική Mustang Mach-E, δημιούργησε ένα άκρως διαφωτιστικό video, αφού προηγουμένων ανέθεσε σε ένα γλύπτη τη δημιουργία ενός “Ice Baby” και ενός “Ice Dog” (ενός βρέφους και ενός σκύλου από πάγο).

Αφού λοιπόν τοποθετήθηκαν στο πίσω μέρος, σε εγκατάσταση προσομοίωσης καιρικών συνθηκών Weather Factory, στην Κολωνία, με 35 βαθμούς εξωτερική θερμοκρασία, μέσα σε 19 λεπτά, οι θερμοκρασίες στο εσωτερικό του αυτοκινήτου είχαν φτάσει τους 50 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα τα γλυπτά από τον πάγο να λιώνουν αμέσως.

Για τις ανάγκες των video, ο επαγγελματίας γλύπτης πάγου δημιούργησε το ομοίωμα ενός βρέφους 12 μηνών που ρουφάει μία πιπίλα και κρατά ένα παιχνίδι, και το αντίστοιχο ενός μεγάλου σκύλου Labrador, που φορά κολάρο και κάθεται σε ένα κλουβί στο πίσω μέρος ενός Ford Focus Wagon.