Η παγίδα του «Από Δευτέρα θα…»

«Από Δευτέρα θα ξεκινήσω να…» , είναι η φράση που εξακολουθεί να ορίζει τη ζωή μας ως μια επωδός αναβολών. Πόσο όμως επιδρά η αναβλητικότητα στην επίτευξη των στόχων μας και την καθημερηνότητα μας;

Ο κόσμος κινείται σε απίστευτες ταχύτητες και οι άνθρωποι δυσκολεύονται  να διαχειριστούν τις υποχρεώσεις και τα to- do list μέσα στην ημέρα τους με αποτέλεσμα, να νιώθουν ότι ασφυκτιούν.

Πώς όμως η αναβλητικότητα συνδέεται με την ψυχοσύνθεση του ανθρώπου και με το υποσυνείδητο αυτού;

Είναι πολύ απλό. Το αίσθημα της αναβλητικότητας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με αυτό της πιθανής αποτυχίας. Ναι, δεν είναι θέμα κούρασης ή τεμπελιάς. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναβάλλουν καταστάσεις διότι φοβούνται ότι θα αποτύχουν με αποτέλεσμα να μην βγαίνουν σχεδόν ποτέ από το λεγόμενο comfort zone. Από τη φύση μας είμαστε κατασκευασμένοι να επαναλαμβάνουμε πράξεις και δράσεις οι οποίες γνωρίζουμε ότι είναι μέσα στο καθιερωμένο κύκλο μας.

Η έρευνα του γνωστού συγγραφέα Darius Foroux αναδεικνύει ότι το 88% των ανθρώπων οι οποίοι συμμετείχαν σε αυτή (περισσότερες από 2.220 συμμετοχές) εμφανίζουν σημάδια αναβλητικότητας, κυρίως στα θέματα εργασίας ή σπουδών τους. Το συγκεκριμένο φαινόμενο μπορεί να παρατηθεί οποιαδήποτε στιγμή μέσα στην μέρα μας στον χώρο εργασίας ή σε μια απλή έξοδο μας. Δεν έχει τόσο σημασία το πόσο αναβλητικός είναι κάποιος αλλά ότι  πάντα θα υποβόσκει.

Βάσει της συγκεκριμένης έρευνας οι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι είναι αναβλητικοί είναι τρεις:

  • Διάσπαση προσοχής από εξωγενείς παράγοντες: Οι περισσότεροι χώροι εργασίας δεν επιτρέπουν στους εργαζόμενους να συγκεντρώνονται στον απόλυτο βαθμό με αποτέλεσμα η αναβλητικότητα να είναι αναπόφευκτη.
  • Εσωτερικές διαμάχες: Πολλοί άνθρωποι εργάζονται σε τομείς οι οποίοι δεν συνάδουν με τα ταλέντα τους. Με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βρουν κίνητρο για να βελτιωθούν και να αναβάλλουν διαρκώς τις υποχρεώσεις τους.
  • Έλλειψη παραγωγικών δεξιοτήτων: Μπορεί να ξέρεις ότι πρέπει να φέρεις εις πέρας ένα έργο αλλά μπορεί να μην διαθέτεις τα κατάλληλα “εργαλεία”. Πάρε στα σοβαρά την εργασιακή εκπαίδευση γιατί αν δεν αποκτήσεις τα κατάλληλα skills δεν θα μπορέσεις ποτέ να είσαι παραγωγικός στο 100%.

Το καλό της αναβλητικότητας

Η αναβλητικότητα ωστόσο μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ευεργετική εάν χρησιμοποιηθεί σε μικρές δόσεις. Επιστημονική μελέτη στο έγκυρο “Journal of the social psychology” καταγράφει πως υπάρχουν δύο κατηγορίες αναβλητικών ανθρώπων. Οι παθητικοί και οι ενεργητικοί αναβλητικοί. Η πρώτη κατηγορία αναβάλλει τα πάντα υπό τον φόβο ότι θα αποτύχει στο οτιδήποτε. Ενώ η δεύτερη κατηγορία χρησιμοποιεί μικρές δόσεις αναβλητικότητας προκειμένου να πάρει τις σωστές αποστάσεις οι οποίες θα αποφέρουν σωστές επιλογές.

Μπορεί η αναβλητικότητα να είναι μία ιδιαίτερα ύπουλη συνήθεια. Αντί να την αποβάλετε, εκμεταλλευτείτε την ως ένα όπλο το οποίο θα σας αποφέρει καρπούς για να γίνετε πιο δημιουργικοί και τολμηροί στις αποφάσεις σας. Με μικρές αλλαγές στο πρόγραμμα σας θα δείτε μεγάλη αλλαγή σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα