καταγραφή

Κανόνες καταγραφής συνοριακών διελεύσεων

Oι νέοι κανόνες του Πακέτου Κινητικότητας

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, κάποιες χώρες αποφάσισαν να μην επιβάλουν πρόστιμα για αυτή την μεταβατική περίοδο που άρχισε στις 2 Φεβρουαρίου. Ο κανόνας αυτός αφορά την καταγραφή των συνοριακών διελεύσεων σε ταχογράφους.  Η ενέργεια αυτή γίνεται ώστε να γνωρίζουν οι αρχές πόσο χρόνο βρίσκεται ένας οδηγός στο εξωτερικό και πού.

Πως αντέδρασαν κάποιες χώρες;

Η Δανία πήρε την απόφαση αυτή η μεταβατική περίοδος να έχει διάρκεια 3 μηνών. Την ίδια τακτική φαίνεται ότι θα ακολουθήσει και η Ολλανδία καθώς η αστυνομία αντιμετωπίζει ρεαλιστικά την κατάσταση και το θέμα της τήρησης των κανόνων.  Παρόμοιο σκεπτικό ακολουθεί και η Γερμανία καθώς θέτει μια μεταβατική περίοδο χωρίς πρόστιμα για την παραβίαση του κανόνα.

Μόλις ολοκληρωθεί αυτός ο χρόνος, οι οδηγοί θα τιμωρούνται με πρόστιμο έως και 250 ευρώ αν παραλείψουν την καταγραφή των συνοριακών διελεύσεων. Αυτά είναι τα συμπεράσματα που ανακοίνωσε ο γερμανικός ιστότοπος οδικών μεταφορών Euro Transport, για τη συνοριακή διέλευση . Σχετικά με το ενδεχόμενο μιας μεταβατικής περιόδου ειπώθηκε ότι θα υπάρξει αρχικά μια φάση καλής θέλησης με διευκρινίσεις και προφορικές προειδοποιήσεις. Παρόλα αυτά  οι κανόνες διέλευσης των συνόρων φυσικά τελικά θα αστυνομευτούν και θα τιμωρηθούν ανάλογα.

Όσον αφορά τους οδηγούς, αναμένεται να επιβληθούν πρόστιμα 250 ευρώ σε περίπτωση εσκεμμένης μη καταχώρησης διέλευσης. Αντίθετα πρόστιμο 125 ευρώ θα υπάρξει σε περίπτωση αμέλειας. Στην υπεύθυνη εταιρεία θα επιβληθεί πρόστιμο €750 και €375 αντίστοιχα για τις παραπάνω παραβάσεις. Τα πρόστιμα ισχύουν για κάθε παράβαση σε διάστημα 24 ωρών.