Λίγα λόγια για το MX5 NC μου

Πρώτο είδα το MX5 NC όταν πήγαινα πρώτη λυκείου και από τότε ήξερα τι ήθελα να οδηγήσω. Άρχισα να διαβάζω για το αμάξι σε περιοδικά και blog  και εκεί είναι που το πάθος μου μεγάλωσε.

Υστέρα από χρονιά μάζεψα τα λεφτά άρχισα να ψάχνω να βρω το κατάλληλο. Τελικά το βρήκα, και ήταν έτσι όπως το ήθελα. MX5 NC 2.0 του 07, εξατάχυτο με μπλόκε και δερμάτινα καθίσματα και εν έτη 2012 είχε μόνο 28.500 χιλιόμετρα. Ακόμα, ειχε το hard top για εμένα ήταν πολύ σημαντικό όχι μόνο για να μειώνεται ο θόρυβος και η υγρασία στην καμπίνα, αλλά κυρίως για να πάρω έγκριση από τον πατερά μου.

Αφού το αγόρασα, το πήγα την πρώτη βόλτα στην περιμετρική οπού έφαγα και το ξενέρωνα μιας και το αμάξι στα 150 άρχισε να τρέμει. Το πήγα να το κοιτάξω και τελικά έπρεπε να του κάνω σέρβις στις ζάντες γιατί ήταν στραβές.

Μετά από  17000 χιλιόμετρα αποφάσισα να αγοράσω τα πρώτα aftermarket πράγματα. Αποφάσισα μιας και στο αμάξι αυτό που με χαροποιούσε πιο πολύ ήταν το δέσιμο και η ‘σύνδεση’ που είχα όταν έμπαινα σε βουνίσιες διαδρομές. Για αυτό και επένδυσα σε Aluminum Sway Bar Kit αλλά και ένα Skuzzle Motorsport Intake Induction Kit. Η διαφορά με την εισαγωγή ήταν αισθητή όταν πάταγα παραπάνω γκάζι. Η διαφορά με την Sway Bar ήταν ότι το αμάξι έγινε πιο κοφτό, οπότε η διαδρομή στον Ομπλό έγινε πιο ‘παιχνιδιάρική’.

Έπειτα το επόμενο στάδιο ήταν η εξάτμιση. Εκείνη την περίοδο δεν ήθελα να βάλω τελικό οπότε επέλεξα το Stainless Steel Midpipe With 200 Cel Race Cat I.L.Motorsport και το Header 4-2-1 Stainless I.L.Motorsport. Τα Mazda έχουν 2 καταλύτες οπότε με αυτό το τελικό αφαιρούσα τον έναν και ‘ελευθέρωνα’ τον άλλο. Το αμάξι έγινε πιο ενδιαφέρον και πλέον είχα την εμπειρία να το πάω πιο γρηγορά οπότε ξαφνικά εμφανίστηκε πρόβλημα στα φρένα μια και τα εργοστασιακά δεν με έφταναν. Απλά πήρα τηλέφωνο τον μάστορα και του είπα ότι όταν είμαι με 200 μπορώ να κατεβώ στα 100 και μετρά να ξανανεβώ στα 200 τρεις φορές. Απλά του ειπα ότι αυτό το νοούμενο πρέπει να το κάνουμε 5. Θέλω 5 φρεναρίσματα. Και στον δρόμο μας εμφανίστηκα τα RedStuff Performance Brake Pad Kit

Δεν άργησε όμως να έρθει στο σκηνικό το Vmaxx Big Brake Kit Front Axle για το οποίο είμαι απόλυτα ικανοποιημένος και δεν με έχει ‘πουλήσει’ πουθενά. Μαζί με το κιτ πήρα και τις ENKEI Yamato 7,0 x 17 ET45 Wheel και πριν μπούνε στο αμάξι τις έστειλα στον ‘λαστιχά’ για να βάλω τα Continental ContiSportContact™ 3 205/45/R17. Παρουσιάστηκε ένα πρόβλημα με τα μπουλόνια αλλά τελικά λύθηκε γρηγορά. Και έφτασε το βραδύ που τελείωσα την δουλειά και πήγα μια βόλτα στην Πιτίτσα. αν και η διαδρομή ήταν υπεροχή, αυτό που θυμάμαι εκείνο το βραδύ είναι ότι έφτασα μέχρι το Λόγγο Αιγίου και μετα στο γυρισμό για Πάτρα  είχα ανοίξει την οροφή και απολάμβανα την διαδρομή χωρίς να ‘πιέζω’ το αμάξι.

Τελευταία τοποθέτηση στο αμάξι έγινε I.L.Motorsport Silicone Hose γιατί απλά ήθελα να δώσω λίγο χρώμα κάτω από το καπό. Και τελευταία παραγγελία  που εκανα εντος του 2018 είναι το MX-5 Expreme Titanium Muffler Tomei και τα MX-5 Coilover Kit Tein Flex Z τα οποία εν τέλη τοποθετήθηκαν αλλά δεν έχουν ρυθμιστεί και ούτε το έχω δοκιμάσει ακόμα λόγω της απουσίας μου εκτός Ελλάδος. Το γνωρίζω ότι θα είναι σκληρά και ότι το αμάξι θα κατεβεί 3.5 πόντους και ότι πλέον θα πρέπει να καταργήσω την καθημερινή οδήγηση στο κέντρο της Πάτρας αλλά η λατρεία θέλει και θυσίες.