Λιπάνετε σωστά και εξοικονομήστε ενέργεια

Λιπάνετε σωστά και εξοικονομήστε ενέργεια

Η ενεργειακή απόδοση είναι αυτονόητη σε πολλές επιχειρήσεις – στην πραγματικότητα μπορεί να είναι και μια απαίτηση της κυβέρνησης. Και η πιο έξυπνη λίπανση μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Τα σωστά προϊόντα και ρουτίνες εξοικονομούν ενέργεια, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζουν την τεχνική απόδοση των μηχανημάτων.

Πολλές εταιρείες κάνουν την ενεργειακή απόδοση να μειώσει το κόστος. Στη Σουηδία και τη Δανία, οι επίσημες απαιτήσεις είναι πλέον ακόμη πιο δύσκολες. Σύμφωνα με την οδηγία της ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση, οι μεγάλες εταιρείες πρέπει να παρακολουθούν τη χρήση ενέργειας, να δείχνουν πόση ενέργεια καταναλώνουν και να προτείνουν μέτρα αποτελεσματικότητας. Η λίπανση μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία: για παράδειγμα, οι εταιρείες μπορούν να επιλέξουν προϊόντα που αυξάνουν την απόδοση των μηχανημάτων τους.

• Επιλέξτε το σωστό προϊόν
Σκέφτομαι ιδιαιτέρως μηχανήματα που είναι σε εξωτερικούς χώρους όλο το χρόνο και τα οποία στο κλίμα μας μπορούν να εκτεθούν σε θερμοκρασιακές διακυμάνσεις άνω των 40 βαθμών Κελσίου. Το κρύο αναγκάζει κάποια λιπαντικά να σκληρυνθούν. Αυτό με τη σειρά του κάνει τα μηχανήματα να λειτουργούν λιγότερο ομαλά και τα βάζει σε μεγαλύτερη ένταση, γεγονός που αυξάνει την κατανάλωση ενέργειας. Σε αυτή την περίπτωση, η λύση είναι να χρησιμοποιηθούν συνθετικά λιπαντικά. Αυτά λειτουργούν καλά όλο το χρόνο, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

• Εξοικονόμηση λιπαντικού και ενέργειας
Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα υδραυλικά συστήματα, οι μεταφορείς σε πριονιστήρια, όπου οι ηλεκτροκινητήρες, τα γρανάζια και τα έδρανα πρέπει να λιπαίνονται σωστά όλο το χρόνο. Το ίδιο ισχύει και για τα λατομεία που έχουν θραυστήρες για να αλέσουν το βράχο. Τα κιβώτια ταχυτήτων στους θραυστήρες λειτουργούν για μεγάλα τμήματα του έτους. Η εικασία μου είναι ότι επτά στις δέκα εταιρείες έχουν ορυκτέλαια στα κιβώτια ταχυτήτων τους. Το ορυκτέλαιο συχνά προθερμαίνεται κατά τη χειμερινή περίοδο. Αυτό καταστρέφει το λιπαντικό και καταναλώνει άσκοπα υψηλή ποσότητα ενέργειας. Και εδώ, τα συνθετικά προϊόντα κάνουν τη διαφορά. Ένα συνθετικό λιπαντικό μπορεί επίσης να επεκτείνει το διάστημα αποστράγγισης, πράγμα που οδηγεί σε περαιτέρω εξοικονόμηση και αποτελεσματικότητα.

• Βρίσκοντας έναν δρόμο για βελτιώσεις
Οι συνθήκες φυσικά ποικίλλουν σε διαφορετικές βιομηχανίες και μπορεί να είναι δύσκολο να δούμε πού είναι το μεγαλύτερο δυναμικό βελτίωσης. Ένας άλλος παράγοντας είναι ότι τα ειδικά προϊόντα τείνουν να είναι πιο ακριβά. Το κλειδί είναι να γνωρίζουμε πού θα επωφεληθεί μια επένδυση στην καλύτερη λίπανση, για παράδειγμα μέσω εξοικονόμησης ενέργειας. Είναι καλή ιδέα να ζητήσετε βοήθεια από τον προμηθευτή λιπαντικών σας για να ξεκινήσετε.

• Μην ξεχάσετε το υδραυλικό σύστημα
Υπάρχουν επίσης οικονομίες που πρέπει να γίνουν όταν πρόκειται για μεγάλα υδραυλικά συστήματα στη βιομηχανία. Πρόκειται για μια νέα περιοχή που στοχεύει συστήματα που λειτουργούν υπό υψηλή πίεση και ποικίλες θερμοκρασίες. Υπάρχουν νέα, καλύτερα υδραυλικά έλαια. Έχουμε πραγματοποιήσει δοκιμές πεδίου με εταιρείες υδραυλικών και τα αποτελέσματα δείχνουν ότι αυτά τα λιπαντικά φέρνουν σαφή ενεργειακή απόδοση.

Έτσι, για να συνοψίσουμε, το κλειδί είναι να επικεντρωθούμε στα μηχανήματα που διατηρούνται και χρησιμοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, επενδύστε σε συνθετικά προϊόντα, καθώς αυτά θα λιπαίνονται σε όλες τις καιρικές συνθήκες και θα εξοικονομούν ενέργεια. Θα παρατείνουν επίσης τα διαστήματα αποστράγγισης. Ο προμηθευτής λιπαντικών σας μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τις πιθανές οικονομίες με υπολογισμούς, οι οποίες θα σας δείξουν πού αξίζει να επενδύσετε σε ένα συγκεκριμένο λιπαντικό.