12 Αυγ Marketing Plan: ένας σύντομος οδηγός
Σε αυτό το άρθρο θα περιγράψω ποιες κατηγορίες πρέπει να έχει ένα Marketing Plan. Αν και έχω googleάρει αρκετά δεν βρήκα κάτι το οποίο με ικανοποίησε. Οπότε ξεκίνησα το διάβασμα και το ψάξιμο. Κατέληξα στις ακόλουθες κατηγορίες οι οποίες έχουν τα πάντα σε βοηθάνε να προετοιμάσεις τις σκέψεις σου και μπορούν να καλύψουν το μεγαλύτερο φάσμα ερωτήσεων που μπορείς να δεχτείς.
Στόχος μ ήταν να έχω και εγώ εάν σύντομο template όταν σχεδιάζω εάν Marketing Plan. Να σημειωθεί ότι ήδη το έχω χρησιμοποιήσει για να ανεβάσω τις πωλήσεις και για να εντάξω νέο προϊόν στην αγορά. Αρά έχει χρησιμοποιεί σε μεγάλο φάσμα καταστάσεων.
Ο ορισμός είναι:
Το Πλάνο Μάρκετινγκ είναι ένα σχέδιο που απεικονίζει την στρατηγική μάρκετινγκ που πρόκειται να ακολουθήσει μία επιχείρηση ή ένας οργανισμός καθώς και λεπτομέρειες που αφορούν τα προγράμματα και τις πρακτικές μάρκετινγκ.
Συντάσσεται συνήθως ετήσια και περιλαμβάνει τις διαθέσιμες και δυνατές επιλογές τόσο σε στρατηγικό όσο και σε λειτουργικό επίπεδο. Από τις διαθέσιμες αυτές επιλογές και με προσεκτική μελέτη και έρευνα καθορίζεται η βέλτιστη στρατηγική με βάση τα προβλεπόμενα αποτελέσματα.
Οι κατηγοριες του πλανου ειναι:
- Σύντομη Περιγραφή. Ξεκινάω πάντα με μια σύντομη περιγραφή η οποία αναφέρει τον κύριο σκοπό του πλάνου και το προϊόν ή την υπηρεσία.
- Στόχοι. Έπειτα αναφέρω τους συντόμους στόχους. Το ξέρω ότι όλοι γράφουν αύξηση πωλήσεων αλλά στον συγκεκριμένο σημείο αναφέρω και τον αριθμό – ποσοστό που αναμένω και το χρονικό περιθώριο.
- Current situation / SWOT. Πάντα βάζουμε εάν ταβάνι στην κάθε κατηγορία. MAX 3 bullets
- Focus in market opportunity. Διαφορετικά, ποιοι είναι οι πελάτες σου, και σε όποιους απευθύνεσαι.
- Budget. Το Budget δείχνει πως τοποθετούμε τα λεφτά και τι είναι σημαντικό για να πέτυχει το πλάνο μας. Σε αυτό το σημείο πρέπει να αφιερωθεί μια παράγραφος που να αναφέρει και τον χρόνο. Δηλαδή το ποιους και το ποσό θα χρειαστεί να δουλέψει κάποιος για να πέτυχει όλο το πλάνο. Εμπειρικα αναφερω οτι γινεται υπερφορτωση τις περισσοτερες φορες.
- Marketing strategy. Πρέπει ο κάθε στόχος να έχει και μια δικιά του σύντομη στρατηγική που θα οδηγήσει στην επίτευξη. στο συγκεκριμένο σημείο αξίζει να τονίσω την λέξη Αυτοκόλλητο. εάν αυτοκόλλητο μέσα στον χορό θα πένθιμή σε όλους το πλάνο ή θα δημιουργήσει περιέργεια στους πελάτες. Φυσικά και η στρατιγική μπορεί να εχει απειρα bullets.
- Digital strategyΣτην εποχή του Facebook μου φαίνεται λίγο τραγικό να μην υπάρχει στο πλάνο ψηφιακή στρατηγική. Δεν εννοώ analytics και ads. Εννοώ μια απλή φωτώ και εάν πόστα. Αυτό είναι το λιγότερο απαραίτητο στοιχείο που πρέπει να έχει το εάν πλάνο
- Forecast unit sales and revenues. Εάν δυνατό σημείο του πλάνου το οποίο μειώνει και το ρίσκο που πρέπει να πάρει ο επιχειρηματίας καθώς τον βοηθάει να βλέπει πως πάνε οι στενευμένες πωλήσεις σε σύγκριση με τις πραγματικές. Ετσι μπορεις να κανεις αναπρογραματισμο.
- Messaging. Το οποίο απλό κομμάτι του πλάνου και παράλληλα το κομμάτι που κάνεις δεν σινιέ σημασία. Το μήνυμα που λες στον πελάτη. Η απάντηση στο Γιατί να σε προτιμήσει.
- Plan to evaluate and monitor. Και τέλος, το πως αξιολογείς όλη την κατάσταση. προτείνω να υπάρχει εάν ερωτηματολόγιο που θα έχεις τις κυρίες ερωτήσεις που θα καθοδηγεί όλους αυτούς που δουλεύουν στο πλάνο.
Όλα αυτά, είναι η αρχή για να ξεκινήσεις να έχεις εάν όμορφο πλάνο. Εάν πλάνο που θα σε βοηθήσει να πας πάρα πέρα και να πέτυχεις τους στόχους σου. Ήδη το έχω δοκιμάσει αρκετές φορές για να νιώθω σιγουριά.
Εδω μπορείτε να κατεβάσετε και το δειγμα marketing plan και να το χρησιμοποιήσετε στα δικά σας πλάνα.