Όλη η αλήθεια σχετικά με την δημιουργία των γρατζουνιών και του φαινομένου της αράχνης στο αυτοκίνητο

Αυτό το άρθρο αποκαλύπτει την αλήθεια από πού προέρχονται οι στροβιλισμοί και τους κινδύνους που δημιουργούνται από διαφορετικές μεθόδους πλύσης.

Από πού προέρχονται οι στροβιλισμοί και το φαινόμενο της αράχνης;

Όλα τα αυτοκίνητα έχουν μικρο γρατσουνιές και στροβιλισμούς. Οι στροβιλισμοί αρχίζουν να σχηματίζονται στο εργοστάσιο του κατασκευαστή και με την πάροδο του χρόνου χειροτερεύουν από τη αντιπροσωπεία,  σε κάθε χιλιομετρο που οδηγείται το αυτοκινήτο ακομα και στην σταθμεύση έξω. Τους αποκαλούμε στροβιλίσμους επειδή μοιάζουν με κυκλικό μοτίβο γρατσουνιών που γίνονται αισθητές κάτω από τον ήλιο. Στην πραγματικότητα, δεν είναι στροβιλίσμοι αλλά τυχαίες γρατζουνιές που διαφέρουν σε μέγεθος, σχήμα και κατεύθυνση που καλύπτουν όλα τα αυτοκίνητα. Οι τυχαίες γρατσουνιές αντανακλούν σε κυκλικό μοτίβο επειδή η πηγή φωτός (ο ήλιος) είναι κυκλική. Καθώς το μάτι σας κινείται πάνω από το χρώμα, ο στροβιλισμός θα κινείται με το φως και θα εμφανίζεται πάντα κυκλικός.

Οι στροβιλίζονται σε ορισμένα αυτοκίνητα, όπως τα μαύρα, γίνονται πολύ αισθητές, ενώ το ασημί  κρύβει καλύτερα τους στροβιλίσμους. Διαφορετικές μάρκες έχουν επίσης απαλό χρώμα και γίνονται πιο επιρρεπείς σε στροβιλισμούς με ταχύτερο ρυθμό.

Λόγω της εμφάνισης ενός κυκλικού μοτίβου γρατσουνιών, ορισμένοι κατηγορούν τα αυτόματα σκουπίδια, επειδή οι βούρτσες περιστρέφονται σε κυκλική κίνηση. Ενώ ένα αυτόματο carwash μπορεί να πάρει την ευθύνη, η αιτία των γρατσουνιών προέρχεται μεταξύ των carwash ενώ το αυτοκίνητο είναι στη διαδικασία να λερωθεί. Μόνο αφού το αυτοκίνητο είναι καθαρό, οι στροβιλισμοί γίνονται πιο αισθητοί και ένας πελάτης μπορεί να κατηγορήσει ψευδώς το πλυντήριο αυτοκινήτων.

Τα αυτόματα πλυντήρια δεν προκαλούν στροβιλισμούς. Οι στροβιλισμοί είναι τυχαίοι σε μέγεθος και κατεύθυνση. Εάν ένα αυτόματο πλυντήριο αυτοκινήτων προκάλεσε στροβιλισμούς (ακόμη και λίγο με την πάροδο του χρόνου), θα ήταν ένα μηχανικά συνεπές μοτίβο πάνω από το αυτοκίνητο κάθε πελάτη σε οποιοδήποτε συγκεκριμένο πλυντήριο. Ενώ υπάρχει μια ιστορία παλιού εξοπλισμού πλυσίματος με λειαντικό πανί που λερώνει το χρώμα, τα μοντέρνα πλυντήρια χρησιμοποιούν αφρό κλειστού κυττάρου από νεοπρένιο που αισθάνεται σαν ένα ελαφρύ στρώμα και δεν αφήνει σημάδια. Το περιστρεφόμενο νεοπρένιο ψεκάζεται συνεχώς με νερό υψηλής πίεσης, και ακόμη και αν περάσει ένα λασπωμένο SUV, η λάσπη και η βρωμιά ξεπλένονται αμέσως από τις βούρτσες και κατεβαίνουν τον εξοπλισμό στο λάκκο και καθαρίζουν.

Ο εξοπλισμός πρέπει να συντηρείται σωστά και να καθαρίζεται τακτικά προκειμένου να καθαρίζεται αποτελεσματικά το αυτοκίνητο, αλλά η βρωμιά, οι πέτρες και τα φύλλα δεν κολλάνε στο νεοπρένιο και δεν θα χαλάσουν το επόμενο αυτοκίνητο. Ανεξάρτητα από το πόσες φορές πλένεται ένα αυτοκίνητο, οι στροβιλισμοί δεν θα επιδεινωθούν.

Εάν ρίξετε με detailing φακο σε ένα ολοκαίνουργιο μαύρο αυτοκίνητο  θα παρατηρήσετε οτι υπάρχουν ήδη σποραδικές γρατσουνιές. Με την πάροδο του χρόνου, το περιβάλλον προκαλεί τυχαία σημάδια σε όλο το χρώμα και κάθε χρόνο, τα σημάδια γίνονται πιο πυκνά και οι στροβιλισμοί γίνονται πιο εμφανείς.

Κοιτάξτε ένα βρώμικο αυτοκίνητο που τραβάει στο πλυντήριο και εξετάστε τα τυχαία μοτίβα για το πώς πέφτει η βρωμιά στο χρώμα. Το περιβάλλον επιτίθεται συνεχώς με βρωμιά, άνεμο, χιόνι, σκόνη, περιττώματα δέντρων, αποτυπώματα απο τα δάχτυλα μας και άλλα.

Οι στροβιλισμοί δεν σχηματίζονται ταυτόχρονα, αλλά χειροτερεύουν σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Ο καλύτερος τρόπος για να επιβραδύνετε το στροβιλισμό είναι να παρκάρετε σε ένα γκαράζ και να διατηρήσετε το όχημα πλυμένο και κερωμένο. Ένα αυτοκίνητο σε ένα γκαράζ που πλένετε εβδομαδιαία σε ένα αυτόματο πλυντήριο αυτοκινήτων θα έχει λιγότερη πρόσφυση από ένα παρόμοιο αυτοκίνητο παρκαρισμένο στο δρόμο και εκτεθειμένο στα στοιχεία.

Οι κίνδυνοι από το πλύσιμο στο χέρι

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν σκέφτονται ποτέ ούτε παρατηρούν στροβιλισμό (και πιστέψτε με είστε οι τυχαιροί της υπόθεσης), αλλά οι άνθρωποι του αυτοκινήτου παρακολουθούν την ατελή βαφή. Οι Detailers είναι εργατικοί, σχολαστικοί και επιχειρηματικοί άνθρωποι που έχουν βαθύ πάθος για τα αυτοκίνητα. Δυστυχώς, ορισμένοι μπορούν επίσης να πιστέψουν ότι ένα αυτόματο carwash είναι η κύρια πηγή μικρο γρατσουνιών και στροβιλισμού. Πολλοί πιστεύουν ότι η τριβή από τον εξοπλισμό σε συνδυασμό με το πλύσιμο πολλών βρώμικων αυτοκινήτων χωρίς τον καθαρισμό του εξοπλισμού προκαλεί ζημιά σε κάθε αυτοκίνητο που διέρχεται. Έχω ακούσει ορισμένους Detailers να αποκαλούν το carwash «slap and scratch» και «swirl city». Ως αποτέλεσμα, πλένουν αυτοκίνητα μόνο με πλύσιμο στο χέρι.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι το πλύσιμο στο χέρι είναι πιο πιθανό να χαράξει ένα αυτοκίνητο από ό, τι είναι ένα αυτόματο πλυντήριο αυτοκινήτων.

Ένα πλύσιμο στο χέρι χρησιμοποιεί κυρίως έναν κουβά ή δύο – ένα με αφρό και ένα με γλυκό νερό – και ένα πορώδες γάντι πλυσίματος από ύφασμα αρνιού ή γάντι μικροϊνών. Το πρόβλημα είναι ότι όταν το γάντι του πλυσίματος τρίβεται στο χρώμα, απορροφά τη βρωμιά, η οποία τρίβεται αμέσως στο διαυγές παλτό. Το γάντι πλύσης βυθίζεται στον κάδο, ο οποίος γίνεται πιο βρώμικος καθώς το αυτοκίνητο πλένεται. Ακόμα και όταν το πλύσιμο στο χέρι γίνεται άψογα, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος σε μικρογρατσουνιές από ότι σε αυτόματο πλυντήριο αυτοκινήτων.

Το στέγνωμα ενός αυτοκινήτου ενέχει επίσης υψηλό κίνδυνο για γρατσουνιές πετσετών, γεγονός που αυξάνει τους στροβιλισμους. Μια λειαντική ή στεγνή πετσέτα που εφαρμόζεται με πολύ σ΄θναμη μπορεί να απομακρύνει την επίμονη βρωμιά, αλλά θα σηματοδοτήσει επίσης το διαυγές στρώμα του χρώματος. Η μαζική παραγωγή μικροϊνών βελτίωσε σημαντικά την ασφάλεια του στεγνώματος ενός αυτοκινήτου και αφήνει λιγότερο χνούδι από τις πετσέτες υφασμάτων, αλλά η μικροΐνη απαιτεί περισσότερη φροντίδα και κατάλληλες διαδικασίες πλυντηρίου. Ακόμη και με μικροΐνες, χρειάζεται εμπειρία για να μάθουμε την αίσθηση της πίεσης που μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς να λερωθεί το διαυγές παλτό.

Επιβράδυνση των στροβιλισμών.

Οι στροβιλισμοί είναι αναπόφευκτοι ανεξάρτητα από τη μέθοδο πλύσης που χρησιμοποιείται, αλλά για να επιβραδυνθεί η περιστροφή, είναι σημαντικό να διατηρείτε το αυτοκίνητο πλυμένο και κερωμένο.

Χρειάζεται περισσότερο από ένα εβδομαδιαίο σλύσιμο για να διατηρηθεί το καθαρό στρώμα του χρώματος, καθώς και για να ελαχιστοποιηθεί ο στροβιλισμος, διατηρώντας το χρωμα πάντα με κερί θα διατηρηθεί το χρώμα προστατευμένο από τα καιρικά στοιχεία. Η τεχνολογία κεραμικής προστατεύει το χρώμα σε νέο επίπεδο και το μέλλον τείνει προς κεραμικά επιχρίσματα.

Μόλις το χρώμα στροβιλιστεί, μπορεί να γίνει καλύτερο με μια λεπτομέρη διόρθωσης χρώματος, αλλά δεν θα είναι ποτέ τέλειο και οι στροβιλισμοί θα επανεμφανιστούν μόλις το κερί ξεπλυθεί. Ακόμα κι αν ένα αυτοκίνητο πλένεται στο χέρι και κερί κάθε μέρα, οι στροβιλίσμοι θα φαίνονται στον ήλιο. Είναι καλύτερο να έχετε ένα εβδομαδιαίο πλυσιμο σε τουνελ, ένα εποχιακό κέρωμα και μία ετήσια πλήρης εξωτερική περιποιηση με πηλό και κερί.

Οι στροβιλισμοί είναι ένα φυσικό μέρος της κατοχής ενός αυτοκινήτου και είναι καλύτερα να αποδεχτείτε αυτές τις ατέλειες παρά να τρελαθείτε προσπαθώντας να έχετε ένα τέλειο αυτοκίνητο, κάτι που είναι αδύνατο. Αν και όλα τα αυτοκίνητα έχουν στροβιλισμούς και ατέλειες, σχηματίζονται ανεξαρτητως ενος πλυντηριου τουνελ, όχι εξαιτίας αυτού.