
22 Ιούν Παραγωγικός VS πολυάσχολος
Posted at 17:34h
σε Παραγωγικότητα
Έχουμε 2020 και στην κορυφή της λίστας με τα πιο περιζήτητα προσόντα στον εργασιακό χώρο βρίσκεται η παραγωγικότητα. Τι σημαίνει όμως στη πραγματικότητα το να είμαστε παραγωγικοί σαν εργαζόμενοι;
Ακολουθώντας μία δεκαετία όπου το multitasking, ή αλλιώς το να είμαστε πολυπράγμονες, ή αλλιώς το να κάνουμε 1000 πράγματα ταυτόχρονα όντας διαθέσιμοι 24/7, ήταν η επικρατούσα τάση, δημιουργήθηκαν πολλές λάθος αντιλήψεις και ασαφή όρια μεταξύ εργασιακής παραγωγικότητας και υπερφόρτωσης του χρόνου εργασίας αλλά και του προσωπικού μας χρόνου. Η υπερφόρτωση είχε και έχει αντίστροφα αποτελέσματα, καθώς πολύ σύντομα μειώνει την παραγωγικότητα μας και μας οδηγεί σε καταστάσεις υπερκόπωσης και απομάκρυνσης από τον στόχο.
Παραγωγικός VS πολυάσχολος μέσα από τις συμβουλές του Dr. Connor Neill, καθηγητή στον IESE Business School.
- Ο πολυάσχολος τύπος έχει εμμονή με το να γεμίζει την μέρα μας με δουλειές και υποχρεώσεις. Ο παραγωγικός τύπος περιορίζει τη λίστα με τις υποχρεώσεις του στο 50%. Έξυπνα και παραγωγικά.
- Ο πολυάσχολος τύπος προσπαθεί να γεμίσει τη λίστα του με όσο περισσότερα καθήκοντα μπορεί. Όσοι από εμάς ανήκουμε σε αυτήν την κατηγορία ξέρουμε πολύ καλά πως το μόνο που καταφέρνουμε είναι να μεταφέρουμε τα περισσότερα από αυτά στην επόμενη ημέρα, και μετά στην επόμενη και πάει λέγοντας. Το μεγαλύτερο μειονέκτημα είναι ότι στο τέλος της ημέρας νιώθουμε αποκαρδιωμένοι, αναβλητικοί και μη παραγωγικοί, βλάπτοντας χωρίς λόγο το ηθικό μας.
- Ο παραγωγικός τύπος, γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν γίνονται όλα σε μία μέρα και για αυτόν τον λόγο ακολουθεί την προσέγγιση του «το λιγότερο είναι περισσότερο», θέτοντας στόχο να διεκπεραιώσει τις εργασίες που έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα και επικείμενη προθεσμία.
- Ο πολυάσχολος τύπος αναλαμβάνει τα πάντα. Ο παραγωγικός τύπος ξέρει να ξεχωρίζει τις έννοιες «επείγον» και «σημαντικό». Το τι είναι επείγον στην εργασιακή καθημερινότητα είναι μία έννοια άκρως υποκειμενική. Ο Dr.Neill μας προτρέπει να προσπαθούμε να διακρίνουμε την αληθινή βαρύτητα μίας δουλειάς και να δίνουμε προτεραιότητα σε αυτές που είναι στην πραγματικότητα σημαντικές και επείγουσες. Ο παραγωγικός τύπος φροντίζει να ολοκληρώνει τις δουλειές με προτεραιότητα.
- Ο πολυάσχολος τύπος είναι πάντα στο «χάσιμο». Ο παραγωγικός τύπος δημιουργεί ένα πλαίσιο που τον διατηρεί συγκεντρωμένο.
Η μεγάλη αλήθεια
- Έρευνες δείχνουν ότι το να τσεκάρουμε το τηλέφωνό μας ή να απαντάμε σε αλληλογραφία ενώ εκτελούμε μία εργασία μπορεί να μειώσει το IQ μας μέχρι και 10 μονάδες, καθώς προκαλεί και μόνιμη μείωση της συγκέντρωσης μας. Ο παραγωγικός τύπος έχει διαμορφώσει ένα σύστημα κατανομής του χρόνου του ανά συγκεκριμένη δραστηριότητα. Ακόμα έχει τοποθετήσει την ανάγνωση και απάντηση αλληλογραφίας σε μία συγκεκριμένη στιγμή της ημέρας. Επίσης, εφαρμόζοντας την τακτική της προηγούμενης παραγράφου, ανταποκρίνεται σε τηλεφωνήματα που κρίνονται άκρως απαραίτητα.
- Ο πολυάσχολος τύπος είναι «κολλημένος» στη καρέκλα του. Ο παραγωγικός τύπος ξέρει πότε χτυπάει το κουδούνι για διάλειμμα. Ο πολυάσχολος τύπος σπάνια κάνει διάλειμμα. Για την ακρίβεια, απεχθάνεται τα διαλείμματα καθώς θεωρεί ότι είναι για τους αναβλητικούς. Στη πραγματικότητα, ο παραγωγικός τύπος ξέρει να ακούει το σώμα του και να αναγνωρίζει τη στιγμή που χρειάζεται ξεκούραση. Επιλέγει να ακούσει την αγαπημένη του μουσική ή ακόμα και ένα γρήγορο καφέ ή γεύμα με φίλους.