Κατηγορία
DPF

Καθαριστικά DPF

Καθαριστικό φίλτρου, σωματιδίων αιθάλης, πετρελαίου.

Οι ευρωπαϊκές πλέον προδιαγραφές ΕURO 5 εκπομπής ρύπων πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων, περιορίζουν κατά πολύ τις εκπομπές αιθάλης που είναι σωματιδιακό κατάλοιπο καύσης.

Η παραγόμενη ποσότητα αιθάλης σαν στερεό κατάλοιπο ποικίλει:

  • αναλόγως της ποιότητας του πετρελαίου (το βιοντίζελ αυξάνει κατά πολύ τα επίπεδα αιθάλης),
  • του λαδιού του κινητήρα (κατάλληλα τα low smoke),
  • του μέσου όρου ταχύτητος που κινείται κάποιο αυτοκίνητο (μέσα η έξω από πόλη),
  • από την φυσιολογική φθορά της μηχανής και των εξαρτημάτων της.

Στους EURO 5 και μετέπειτα common rail κινητήρες, οι αυτοκινητοβιομηχανίες τοποθετούν ένα φίλτρο σωματιδίων κάπνας (αιθαλοπαγίδα) τα οποία χάριν συντομίας έχει καθιερωθεί ως ονομασία τους, τα αρχικά DPF (Diesel Particulate Filter), προκειμένου να δεσμεύσουν τα σωματίδια αιθάλης.

Τα φίλτρα DPF έχουν την ιδιότητα να κατακρατούν τα σωματίδια αιθάλης ενώ αφήνουν τα λοιπά αέρια να εξέλθουν. Όπως όλα τα φίλτρα όμως, κάποια στιγμή βουλώνουν από την συσσώρευση σωματιδίων και θα χρειασθεί να αδειάσουν οι κυψελίδες κατακράτησης, προκειμένου να ανακτήσουν τις ιδιότητες τους.

Αρκετά μοντέλα διαθέτουν έναν αισθητήρα διαφορικής πίεσης, όπου μετρούν την πίεση κατά την εισαγωγή καυσαερίων στο φίλτρο σε αντιδιαστολή με την πίεση εξαγωγής καυσαερίων από το φίλτρο, ώστε να έχουν άμεσα την πληροφορία φορτίου σωματιδίων στο φίλτρο, προκειμένου να ξεκινούν διαδικασία προειδοποίησης με ειδική λυχνία, με σκοπό την αποσυμφόρηση και αναγέννηση του φίλτρου.

Για την αναγέννηση η ανανέωση του φίλτρου υπάρχουν τρεις κυρίως μέθοδοι εκτός της αντικατάστασης:

  • Παθητική αναγέννηση. Αυτή συντελείται κατά την πορεία του αυτοκινήτου σε αυτοκινητόδρομο ταχείας κυκλοφορίας, προκειμένου να επιτύχουμε αύξηση της θερμοκρασίας καυσαερίων ώστε να καεί η αιθάλη (η αιθάλη καίγεται σε πάνω από 6000C). Θερμοκρασία που δεν μπορεί να επιτευχθεί με χαμηλές ταχύτητες ενός αυτοκινήτου που κινείται μέσα σε πόλη. Για την αύξηση της θερμοκρασίας καυσαερίου βοηθά και ένας οξειδωτικός καταλύτης που αρκετά αυτοκίνητα διαθέτουν τοποθετημένο στο σύστημα.
  • Ενεργητική αναγέννηση. Αυτοκίνητα με αισθητήρα διαφορικής πίεσης, μόλις αντιληφθούν πλήρωση αιθάλης στο φίλτρο (γύρω στο 45%), αυτόματα ενεργοποιούν προσαρμογές του χρόνου έγχυσης καυσίμου, ώστε το καυσαέριο πλέον να εισέρχεται με υψηλότερη θερμοκρασία μέσα στο γεμάτο φίλτρο και να καίει την αιθάλη.
  • Αναγκαστική αναγέννηση. Όταν παρά την προσπάθεια παθητικής αναγέννησης, ανάβει το λαμπάκι βλάβης DPF τότε το σύστημα μπαίνει σε limb mode (ακραία κατάσταση). Όταν συμβεί αυτό θα πρέπει αμέσως να πάμε σε εξειδικευμένο συνεργείο όπου με την χρήση διαγνωστικού να προχωρήσει σε αναγκαστική αναγέννηση.

Τι θα συμβεί αν αγνοήσω την λυχνία βλάβης DPF;

Τότε η αναγέννηση καθίσταται αρκετά δύσκολή έως αδύνατη, και η μόνη λύση θα είναι πλέον ο καθαρισμός από εξειδικευμένο μηχάνημα ή άμεση αντικατάσταση του φίλτρου DPF.