Πώς να γίνεις ιδιοφυΐα: 6 απλά αλλά αποτελεσματικά βήματα

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μέσους όρους IQ, που κυμαίνενται κάπου μεταξύ 80 και 119. Παλιότερα πιστεύαμε ότι αυτός ο αριθμός καθορίζει για πάντα τις πνευματικές μας δυνατότητες, αλλά αυτό δεν είναι ακριβώς αλήθεια. «Η νοημοσύνη μπορεί να αναπτυχθεί αρκετά αισθητά», λέει ο ψυχολόγος Bryan Roche. — Όσοι ισχυρίζονται ότι το IQ δεν αλλάζει όλη τους τη ζωή εννοούν στην πραγματικότητα τα αποτελέσματα των τεστ IQ. Αλλά αυτό δεν ισχύει για το επίπεδο νοημοσύνης, μπορεί να αναπτυχθεί».

Σύμφωνα με τον συγγραφέα των βιβλίων για τον εγκέφαλο, David Shenk, είναι ουσιαστικά αδύνατο να προσδιοριστούν τα πνευματικά όρια ενός ατόμου σε οποιαδήποτε ηλικία. Όλοι έχουν τη δυνατότητα για να αναπτυξουν την νοημοσυνη τους.

Αυτα ειναι τα 6 βασικα βηματα για να αναπτυξεις την νοημοσυνη σου:

1. Εκπαιδεύστε τη μνήμη σας

Για παράδειγμα, με τη βοήθεια ειδικών ασκήσεων. Η γνωστική ψυχολόγος Susan Jaeggi ανακάλυψε ότι ένα παιχνίδι που ονομάζεται «Task N-back» αυξάνει τη νοημοσύνη μεσω της ικανότητας επίλυσης νέων προβλημάτων που δεν έχω συναντήσει ποτέ πριν.

 

2. Να είστε ανοιχτοί σε νέες απόψεις

«Απαλλαγείτε από τις προκαταλήψεις και ακούστε επιχειρήματα που σας φαίνονται ανούσια», συμβουλεύει η Roche. — Προσπάθησε να βρεις νόημα σε αυτά».

 

3. Ψάξτε για πηγές κινήτρων

Το κίνητρο μπορεί να είναι θετικό και αρνητικό, εξωτερικό και εσωτερικό. Και η πηγή του μπορεί να είναι οτιδήποτε — έμπνευση, απόγνωση, τύψεις και όνειρα. Αναζητήστε τις πηγές σας και αναπτύξτε.

4. Κάνε καρδιο

Κατά τη διάρκειά τους, αναπνέετε πιο συχνά, η καρδιά σας χτυπά επίσης πιο συχνά. Ως αποτέλεσμα, ο εγκέφαλος λαμβάνει περισσότερο αίμα και οξυγόνο. Και αυτό οδηγεί στο σχηματισμό νέων νευρικών κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη και τη σκέψη.

 

5. Παίξτε παιχνίδια στον υπολογιστή

Δεν είναι απλώς ένας τρόπος να περνάς καλά. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα βιντεοπαιχνίδια συμβάλλουν στο σχηματισμό συνδέσεων μεταξύ νευρώνων σε ορισμένα μέρη του εγκεφάλου. Για δύο μήνες, ορισμένοι συμμετέχοντες έπαιξαν το Super Mario 64 για 30 λεπτά κάθε μέρα, ενώ άλλοι δεν αφιέρωσαν χρόνο σε κανένα βιντεοπαιχνίδι. Όταν οι ερευνητές συνέκριναν την κατάσταση του εγκεφάλου των δύο ομάδων, οι παίκτες είχαν περισσότερη φαιά ουσία στις περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τον χωρικό προσανατολισμό, το σχηματισμό μνήμης και τον στρατηγικό σχεδιασμό.

 

6. Διαλογιστείτε

Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι ο διαλογισμός, ο οποίος αναπτύσσει την επίγνωση, αυξάνει την πλαστικότητα του εγκεφάλου. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη διαλογίστηκαν για 20 λεπτά για πέντε ημέρες, εστιάζοντας στην αναπνοή, την οπτικοποίηση και τη στάση τους. Μετά από αυτό, η προσοχή και η ευφυΐα τους στο κινητό βελτιώθηκαν.