Πώς να προετοιμαστείτε για οδικό ταξίδι

Η έναρξη ενός οδικού ταξιδιού είναι μια συναρπαστική περιπέτεια που υπόσχεται αξέχαστες εμπειρίες και αναμνήσεις. Ωστόσο, πριν βγείτε στον ανοιχτό δρόμο, είναι σημαντικό να προετοιμάσετε το όχημά σας σωστά για να εξασφαλίσετε ένα ασφαλές και χωρίς άγχος ταξίδι. Από τον έλεγχο της πίεσης των ελαστικών μέχρι τη συσκευασία του εξοπλισμού έκτακτης ανάγκης, υπάρχουν αρκετά βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να ετοιμάσετε το αυτοκίνητό σας για μεγάλη διαδρομή. Σε αυτό το άρθρο, θα περιγράψουμε μερικές κορυφαίες συμβουλές για το πώς να προετοιμάσετε το αυτοκίνητό σας για ένα οδικό ταξίδι, ώστε να μπορείτε να απολαύσετε τα ταξίδια σας με ηρεμία.

Ακολουθούν μερικές εύκολες συμβουλές που θα σας καθοδηγήσουν στο πώς να προετοιμάσετε το αυτοκίνητό σας για ένα οδικό ταξίδι.

Ελέγξτε τα ελαστικά σας

Για ένα επιτυχημένο οδικό ταξίδι, τα ελαστικά σας πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση. Θυμηθείτε, είναι αυτοί που έρχονται σε άμεση επαφή με το δρόμο. Εδώ είναι τρία πράγματα που πρέπει να προσέξετε:

Το πέλμα του ελαστικού σας

Αυτό σας βοηθά να γνωρίζετε εάν πρέπει να αντικαταστήσετε τα ελαστικά σας. Εάν τα νήματα είναι ρηχά ή το ελαστικό σας φαίνεται φαλακρό, πρέπει να αγοράσετε καινούργια πριν ξεκινήσετε το ταξίδι.

Μάθετε πώς να διορθώσετε ένα σκασμένο ελαστικό
Όσο βασικό κι αν ακούγεται, αυτή είναι μια υποτιμημένη δεξιότητα. Κατά τη διάρκεια του οδικού ταξιδιού, μπορεί να βρεθείτε σε απομονωμένες περιοχές της χώρας όπου υπάρχει ελάχιστη κίνηση και τα βενζινάδικα απέχουν πολύ μεταξύ τους. Τα σκασμένα ελαστικά είναι ένα σύνηθες φαινόμενο, και επομένως η προηγούμενη γνώση για το πώς να τα επισκευάσετε θα σας εξοικονομήσει τόνους χρόνου και χρημάτων που διαφορετικά θα ξοδέψετε για να ζητήσετε από κάποιον να τα επισκευάσει.

Ευθυγράμμιση και ζυγοστάθμιση τροχών

Ένα αυτοκίνητο με καλά ισορροπημένα ελαστικά είναι ομαλό στην οδήγηση και αυξάνει την απόδοση καυσίμου. Τα ελαστικά επίσης δεν θα παρουσιάσουν ανομοιόμορφη φθορά, που σημαίνει ότι θα διαρκέσουν όσο θα έπρεπε.

Ελέγξτε τα υγρά του αυτοκινήτου σας

Όπως το αίμα είναι για το σώμα σας, έτσι είναι και τα λάδια και τα υγρά για το αυτοκίνητό σας. Διατηρούν το αυτοκίνητο ζωντανό εξασφαλίζοντας συνεχή λίπανση διαφόρων εξαρτημάτων, βοηθώντας στην ομαλή κίνηση. Το αυτοκίνητό σας λειτουργεί με έξι τύπους λιπαντικών και υγρών, και συγκεκριμένα:

  • Λάδι μηχανής
  • Ψυκτικό/Αντιψυκτικό
  • Υγρό Μετάδοσης
  • Υγρό φρένων
  • Υγρού του υδραυλικού τιμονιού
  • Υγρό πλυσίματος παρμπρίζ

Όταν σχεδιάζετε ένα ταξίδι, πρέπει να ελέγξετε τα επίπεδα και την κατάσταση του λαδιού και των υγρών. Αυτό θα σας βοηθήσει να γνωρίζετε τα υγρά που χρειάζονται αντικατάσταση ή αναπλήρωση.

Εάν επισκευάσατε πρόσφατα το αυτοκίνητό σας, μπορεί να μην χρειαστεί να αλλάξετε. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται από τα μίλια που έχετε διανύσει από το τελευταίο δρομολόγιο και την απόσταση που σκοπεύετε να διανύσετε στο ταξίδι σας. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε τα προτεινόμενα λάδια και υγρά για το αυτοκίνητό σας για να αποφύγετε τυχόν επιπλοκές και αστοχίες από τη χρήση λάθος λιπαντικών.

Δοκιμάστε το φως σας

Τα λειτουργικά φώτα είναι ζωτικής σημασίας στα ταξίδια σας, ανεξάρτητα από το αν ταξιδεύετε τη νύχτα ή τη μέρα. Πώς ελέγχετε; Ανάψτε το αυτοκίνητό σας και ανάψτε τα φώτα. Περπατήστε γύρω από το αυτοκίνητο και δείτε εάν κάποιο από αυτά είναι εκτός λειτουργίας. Ενεργοποιήστε τη δεξιά και την αριστερή ένδειξη και επαναλάβετε τη διαδικασία. Εάν κάποιο από τα φώτα δεν λειτουργεί, αντικαταστήστε τη λάμπα. Εάν δεν λειτουργεί, ίσως χρειαστεί να επισκεφτείτε τον μηχανικό σας για να μάθετε το πραγματικό πρόβλημα.

Ελέγξτε την μπαταρία σας

Δεν υπάρχει τίποτα τόσο απογοητευτικό όσο ένα αυτοκίνητο που δεν θα ξεκινήσει όταν είστε έτοιμοι να βγείτε στο δρόμο. Μια νεκρή μπαταρία μπορεί να σταματήσει αμέσως το ταξίδι σας. Ο έλεγχος της μπαταρίας σας είναι μια απλή διαδικασία. Απλώς κοιτάζοντάς το, μπορείτε να πείτε εάν υπάρχει διάβρωση που μπορεί να εμποδίσει τη φόρτιση. Και, μπορείτε εύκολα να καθαρίσετε τους ακροδέκτες. Για περαιτέρω δοκιμές, μπορείτε να ρίξετε μια επαγγελματική ματιά σε αυτό και να αξιολογήσετε την υγεία ολόκληρου του συστήματος φόρτισης. Ενώ βρίσκεστε σε αυτό, μπορείτε να ελέγξετε τη χωρητικότητα της μπαταρίας και πώς μπορεί να αποδώσει υπό φορτίο.

Δοκιμάστε τα φρένα σας

Είναι σημαντικό τα φρένα του αυτοκινήτου σας να είναι σε άριστη κατάσταση. Συχνά, τα ελαττωματικά είναι από τις κύριες αιτίες τροχαίων ατυχημάτων. Τα τακάκια των φρένων φθείρονται με την πάροδο του χρόνου και επομένως χρειάζονται συνεχή αντικατάσταση. Ανάλογα με το όχημά σας, διαρκούν μεταξύ 25.000 και 70.000 μίλια, μετά τα οποία είναι πολύ λεπτά και αναποτελεσματικά. Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να ξέρετε ότι τα τακάκια των φρένων σας χρειάζονται αντικατάσταση είναι ένας θόρυβος που τσιρίζει κάθε φορά που πατάτε το πεντάλ του φρένου.

Ελέγξτε τις ζώνες και τον εύκαμπτο σωλήνα σας

Υπάρχουν πολλές ζώνες και εύκαμπτοι σωλήνες που συνδέουν διαφορετικά μέρη του αυτοκινήτου. Κάποια μπορεί να χαλαρώσουν με την πάροδο του χρόνου. Ενώ η κοίταγμα κάτω από την κουκούλα επαφίεται κυρίως στους μηχανικούς, μπορείτε επίσης να την ανοίξετε και να κάνετε μια γρήγορη οπτική σάρωση. Από αυτό, είναι εύκολο να εντοπίσετε οποιοδήποτε σημάδι προβλήματος, για παράδειγμα, χαλαρούς ιμάντες και εύκαμπτους σωλήνες. Οι διαρροές είναι σημάδι ραγισμένων ή φθαρμένων σωλήνων που μπορεί να χρειάζονται αντικατάσταση. Μπορείτε να δοκιμάσετε να σφίξετε τις χαλαρές ζώνες εάν έχουν ακόμα δόντια. Διαφορετικά, αντικαταστήστε τα προτού φύγετε από την πόλη για να αποφύγετε μια μεγάλη βλάβη.

Ελέγξτε το A/C

Το AC βοηθά στον έλεγχο των θερμοκρασιών. Για να βεβαιωθείτε ότι λειτουργεί καλά, ενεργοποιήστε το και κάντε ένα test drive. Εάν η ικανότητα ψύξης είναι χαμηλότερη από το συνηθισμένο, πηγαίνετε το αυτοκίνητό σας στους ειδικούς για τη σωστή διάγνωση και επισκευή. Ενώ σε αυτό διασφαλίζει ότι το φίλτρο καμπίνας ελέγχεται και αλλάζεται ανάλογα με τα αποτελέσματα.

Καθαρίστε το όχημά σας

Τόσο το εξωτερικό όσο και το εσωτερικό του οχήματος πρέπει να είναι καθαρά πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας. Δεδομένου ότι τις περισσότερες φορές θα είστε στο αυτοκίνητο, θέλετε να μυρίζει φρεσκάδα. Θα πρέπει επίσης να είναι καλά οργανωμένο, ώστε να είναι όλα στη θέση τους και ό,τι χρειάζεστε κατά μήκος του δρόμου να είναι προσβάσιμο.

Επίσης, αποφύγετε να κρατάτε τις αποσκευές σας σε σημεία που θα εμποδίσουν την ορατότητά σας. Όσο το δυνατόν περισσότερο, φροντίστε να κρατάτε πράγματα μέσα στο αυτοκίνητο για να τα αποφύγετε συμπέρασμα

Έχοντας κάνει τα παραπάνω, είστε πλέον έτοιμοι για το ταξίδι. Η διαδικασία μπορεί να είναι κουραστική, χρονοβόρα και ακόμη και δαπανηρή μερικές φορές. Αλλά το να έχετε το αυτοκίνητό σας σε καλή κατάσταση κάνει το καλύτερο μέρος της περιπέτειας. Το ταξίδι σας είναι πιο ευχάριστο όταν ξέρετε ότι το αυτοκίνητό σας είναι στο ύψος της δουλειάς.

 

Δείτε επίσης τα 9 πιο Value-for-Money Αυτοκίνητα!