Συχνές βλάβες σε χαμηλές θερμοκρασίες

Εσύ ξέρεις ποιες βλάβες δημιουργεί στο αυτοκίνητο σου ο χειμώνας?

Η πτώση της εξωτερικής θερμοκρασίας σε χαμηλά επίπεδα αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης συγκεκριμένων βλαβών και δυσλειτουργιών στο αυτοκίνητό μας.

Οι πιο γνωστές από αυτές είναι:

1.Πέλμα ελαστικών

Τα θερινά ελαστικά δεν είναι κατασκευασμένα ώστε να λειτουργούν αποτελεσματικά σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και έτσι χάνει τις ιδιότητές του. Αυτό σημαίνει ότι μειώνεται δραματικά η πρόσφυση. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουμε ανεπανόρθωτες ζημιές στο πέλμα του ελαστικού.

  2.Αντιψυκτικό υγρό

Με την προϋπόθεση ότι στο σύστημα ψύξης του αυτοκινήτου μας κυκλοφορεί το ενδεδειγμένο από τον κατασκευαστή αντιψυκτικό υγρό, τότε η πιθανότητα να παγώσει είναι μικρή.

Αν πάλι δεν είμαστε σίγουροι για την ποιότητα του υγρού που κυκλοφορεί στο σύστημα ψύξης, ένας οπτικός έλεγχος θα κάνει να βεβαιωθούμε για την παρουσία πάγου είτε στο κύκλωμα είτε στα εξωτερικά τοιχώματα του συστήματος ψύξης του κινητήρα.

Όπως και να έχει παρατηρούμε με προσοχή τον δείκτη της θερμοκρασίας νερού του κινητήρα. Σε περίπτωση που εντοπίσουμε ότι η στάθμη είναι χαμηλή τότε οφείλετε να συμπληρώσετε

Στα πρατήρια μας θα βρείτε όλα τα παραφλού με τις τελευταίες προδιαγραφές, είτε συμπυκνωμένα είτε αραιωμένα

3. Πάγος στο κύκλωμα καυσίμου ή στον κινητήρα

Σε χαμηλές θερμοκρασίες, η δημιουργία πάγου στο κύκλωμα παροχής καυσίμου ίσως εμποδίσει ο ξεκίνημα του κινητήρα. Ένα πρόβλημα μπορεί να αποτελέσει και η μείωση της ρευστότητας του λαδιού που αναλαμβάνει τη λίπανση των κινούμενων μερών ενός κινητήρα. Στη δεύτερη περίπτωση, η χρήση συνθετικών λαδιών με χαμηλό ιξώδες θεωρείται η ενδεδειγμένη για ακραία ψυχρά κλίματα.

4.Υγρό καθαρισμού παρμπρίζ

Αν στο δοχείο του συστήματος πλύσης για τα παρμπρίζ υπάρχει νερό και όχι κάποιο άλλο διάλυμα, τότε είναι πιθανόν να παγώσει το περιεχόμενό του.

Όπως και στην περίπτωση του ψυκτικού υγρού, έτσι και σε αυτή, ο οπτικός έλεγχος θα μας βγάλει από τη δύσκολη θέση, δίνοντας απαντήσεις για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κύκλωμα πλύσης.

Στα πρατήρια μας θα βρείτε υγρό για το παρμπρίζ για θερμοκρασίες έως -40.

5.«Αδύναμη» μπαταρία

Το πολικό ψύχος δεν είναι ο καλύτερος φίλος της μπαταρίας μας, με αποτέλεσμα να αποφορτίζεται. Στην περίπτωση,  που το αυτοκίνητό σας παραμείνει για αρκετές ημέρες ακινητοποιημένο και εκτεθειμένο σε χαμηλές θερμοκρασίες, τότε η πιθανότητα να μην καταφέρει η μπαταρία να θέσει σε λειτουργία τον κινητήρα είναι ισχυρή.