Τι διαφορά έχει το γυάλισμα από το κέρωμα του αυτοκινήτου

Είναι γεγονός ότι όσο περνά ο καιρός και η ηλικία του αυτοκινήτου μας μεγαλώνει, τόσο περισσότερο χάνει τη λάμψη του.

Η φθορά του χρώματος είναι ένα από αυτά τα πράγματα που μοιάζουν αναπόδραστα, λίγη φροντίδα ωστόσο μπορεί να καθυστερήσει τα σημάδια του γήρατος, κάνοντας τελικά ευκολότερη την επαναφορά του.

Για το γυάλισμα και το κέρωμα ο λόγος, δυο διαδικασίες που είναι εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους και αποδίδουν τελείως διαφορετικά αποτελέσματα, κι όμως για κάποιους μοιάζει να είναι το ίδιο πράγμα.

Το γυάλισμα είναι μια ήπια στιλβωτική διαδικασία που μπορεί να διορθώσει τα ελαττώματα του χρώματος. Λειαίνει ουσιαστικά τη βαμμένη επιφάνεια, κάνοντάς τη να γυαλίζει. Μπορεί επίσης να εξαλείψει μικρές γρατσουνιές και σημαδάκια, αλλά και τη γνώριμη θαμπάδα του χρόνου.

Είναι κάτι που γίνεται από τον επαγγελματία, καθώς απαιτεί τεχνογνωσία, αλλά και καλή επαφή με τα υλικά και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται.

Το κέρωμα, αντιθέτως, αφορά σε μια λειαντική επίστρωση που προστατεύει το χρώμα από τη σκόνη, τη βρομιά και την ηλιακή ακτινοβολία. Το μόνο που κάνει είναι να προσθέτει μια εξτρά επίστρωση στην επιφάνεια του αμαξώματος, ενισχύοντας την προστασία του και ζωντανεύοντας το χρώμα.

Αν είναι να κάνεις και τις δύο διαδικασίες, το κέρωμα έπεται του γυαλίσματος.

 

Πώς επιλέγω τι θα κάνω

Το γυάλισμα αφαιρεί κάθε φορά ένα στρώμα χρώματος. Είναι μια επεμβατική τεχνική δηλαδή που πρέπει να εφαρμόζεται με φειδώ. Το κάνουμε είτε όταν το χρώμα του οχήματος έχει αρχίσει να ξεθωριάζει είτε όταν θέλουμε να καλύψουμε ατέλειες και γρατσουνιές. Το κέρωμα προσθέτει αντιθέτως μία στρώση στην επιφάνεια του χρώματος, δεν επεμβαίνει δηλαδή στη βαφή.

Για να δεις τι χρειάζεται το αμάξι σου, πρέπει να εκτιμήσεις την κατάσταση της επιφάνειας του οχήματος. Αν είναι λεία, τότε η φθορά βρίσκεται στο υπόστρωμα και χρειάζεται γυάλισμα. Αν μοιάζει πιο άγρια στο χέρι, τότε ένα κέρωμα είναι συνήθως αρκετό.

Σε κάθε περίπτωση, το γυάλισμα δεν συνίσταται για πάνω από 3 φορές στη δεκαετία. Ενώ το κέρωμα δεν έχει τέτοιους περιορισμούς. Προτείνεται ακόμα και 3-4 φορές τον χρόνο. Όσο συχνότερα γίνεται μάλιστα, τόσο πιο μακριά στέλνει το γυάλισμα.

Η επίσκεψη στον επαγγελματία για το γυάλισμα αλλα και για το κέρωμα είναι επιβεβλημένη, καθώς είναι μια δουλειά που χρειάζεται υπομονή και μεράκι και εξειδικευμενα εργαλεια