Τι είναι το Πετρέλαιο κίνησης;

Βασικές πληροφορίες για το πετρέλαιο κίνησης.

Παράγεται από την κλασματική απόσταξη του αργού πετρελαίου μεταξύ 200 °C και 350 °C σε ατμοσφαιρική πίεση και περιέχει μεταξύ 8 και 21 ατόμων άνθρακα ανά μόριο. Καθιερώθηκε τελευταία, διεθνώς με την ονομασία petrodiesel(πετρέλαιο κίνησης) για να ξεχωρίζει με μία λέξη από το biodiesel.

Το πρότυπο ULSD (υπάρχει και το ευρωπαϊκό πρότυπο για οχήματα ΕΝ 590) έχει διεθνώς καθιερωθεί από το 2006 για το πετρέλαιο κίνησης (petrodiesel) με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο. Το Euro 5 ULSD πρότυπο επιτρέπει μέγιστη περιεκτικότητα 10 ppm σε θείο. (Το Euro 4 ήταν 50 ppm και το Euro 3 ήταν 350 ppm).

Το σημείο ανάφλεξης του petrodiesel είναι μεταξύ 52° C και 96° C,δηλαδή πιο ασφαλές και για αποθήκευση και για εργασία, από την βενζίνη, ενώ η τιμή ανάφλεξης στη χρήση, δεν παίζει κανένα ρόλο μια και η καύση εδώ δεν γίνεται με σπινθηριστή (μπουζί).

Το petrodiesel τον χειμώνα, τυπικά παγώνει περίπου στους – 8.1 °C,αλλά αυτό είναι σχετικό, εξαρτάται και από άλλους παράγοντες που παίζουν όμως πολύ σημαντικό ρόλο στην αυξομείωση του σημείου πήξης του petrodiesel, οι κυριότεροι είναι:
• το είδος και η προέλευση του πετρελαίου,
• η καθαρότητα και ο τρόπος της συγκεκριμένης παρτίδας διύλισης,
• η περιεκτικότητα υγρασίας στον αποθηκευτικό χώρο (υγρασία και νερό είναι τα πρώτα που δημιουργούν κρυστάλλους στους 0° C).
• η ποσότητα και η ποιότητα biodiesel που εμπεριέχει το πετρέλαιο (το biodiesel παγώνει μεταξύ -1°C έως και -5°C).

Το ιξώδες του πετρελαίου αυξάνεται μέχρι να γίνει τζελ, ενώ ταυτόχρονα η παραφίνη αρχίζει να δημιουργεί συσσωματώσεις. Η εμπεριέχουσα υγρασία βέβαια πρώτη από όλους τους παράγοντες δημιουργεί κρυστάλλους, και είναι η πρώτη που εκκινεί την κρυστάλλωση, σηματοδοτώντας την διαδικασία παγώματος.

Τι είναι τα κετάνια;

Η λέξη κετάνια έχει καθιερωθεί αντίστοιχα, να είναι ένας βαθμός μέτρησης της ποιότητας του πετρελαίου. Μέσα στον θάλαμο καύσης
συμπιέζεται ένα μίγμα από αέρα και πετρέλαιο. Η συμπίεση αυτή από μόνη της επιφέρει ανάφλεξη – έκρηξη. Αν αυτή δεν γίνει στον κατάλληλο
χρόνο και δημιουργηθεί αυτανάφλεξη σε άλλο χρόνο, τότε η ενέργεια διοχετεύεται στα τοιχώματα του κυλίνδρου, με αποτέλεσμα να έχουμε τους γνωστούς κρότους τα λεγόμενα χτυπήματα στα πυράκια. Αν δεν διορθωθεί αυτό έχουμε σημαντική απώλεια ισχύος και βλάβη στους κυλίνδρους.

Τι είναι η κλίμακα κετανίου;

Είναι ένα νούμερο – ένδειξη του πόσο άμεσα ξεκινάει ένα καύσιμο να αναφλέγεται υπό τις συνθήκες λειτουργίας ενός πετρελαιοκινητήρα. Όσο υψηλότερος είναι ο αριθμός κετανίου, τόσο ευκολότερη είναι η ανάφλεξη.
Το τεστ ορισμού αριθμού κετανίων γίνεται σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρότυπο EN 5Η πρότυπη μέθοδος ASTM D613 (Standard Test Method for Ignition Quality of Diesel Fuels by the Cetane Method). Αυτό το τεστ περιλαμβάνει τη μια πρότυπη μηχανή μονού κυλίνδρου με μεταβλητή συμπίεση.

Χρησιμοποιείται προδιαγεγραμμένη ροή καυσίμου και χρόνος ψεκασμού για το δείγμα καυσίμου με δύο καύσιμα αναφοράς με γνωστό αριθμό κετανίου.
1. Το n-hexadecane που έχει εξαιρετικές ιδιότητες ανάφλεξης και πολύμικρή καθυστέρηση ανάφλεξης (στο τεστ δόθηκε ο αριθμός 100). Και
2. Το 1-μεθυλοναφθαλίνιο (1-methylnaphthalene) που έχει πολύ κακή ποιότητα καύσης δόθηκε ο αριθμός 0.

Μόλις επιτευχθεί μια ορισμένη καθυστέρηση ανάφλεξης, τότε με μαθηματικό τύπο προσδιορίζεται ο αριθμός κετανίων. Το ευρωπαϊκό πρότυπο EN 590 πετρελαίου κίνησης έχει έναν ελάχιστο αριθμό κετανίου 51.
Καύσιμα με υψηλότερους αριθμούς κετανίου, (ανώτερης ποιότητας) με πρόσθετους παράγοντες καθαρισμού και πιο συνθετικό περιεχόμενο, είναι διαθέσιμα σε κάποιες αγορές