Το αυτοκίνητό σας χρειάζεται Antivirus;

Σύμφωνα με την ηγεσία μιας από τις κορυφαίες εταιρείες συμβούλων, μπαίνουμε βήμα προς βήμα στην περιοχή των συνδεδεμένων αυτοκινήτων. Ενδεχομένως έως και το 15% των νέων αυτοκινήτων που θα πουληθούν το 2030 θα ήταν πλήρως αυτόνομα (μόλις επιλυθούν τεχνολογικά και κανονιστικά ζητήματα).

Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα περισσότερα αυτοκίνητα στο δρόμο είναι ήδη συνδεδεμένα – μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι η υποτιθέμενη δυνατότητα χάραξης αυτών των αυτοκινήτων. Με άλλα λόγια – μπορεί να παραβιαστεί εύκολα ένα συνδεδεμένο αυτοκίνητο;

Οι κύριες ανησυχίες στον τομέα της δυνατότητας χάραξης σχετίζονται με τα δεδομένα στα οποία είστε συνδεδεμένοι και στο πλησιέστερο μέλλον, όπου το αυτόνομο αυτοκίνητο πιθανώς γνωρίζει για εσάς – κάτι που μπορεί να είναι περισσότερο από ό,τι νομίζετε ή ίσως είστε έτοιμοι να αποκαλύψετε. Απλά φανταστείτε όλα τα δεδομένα που μπορούν να συλλεχθούν για εσάς – πού πηγαίνετε, πού ζείτε, εργάζεστε, γευματίζετε, πού είναι ο χώρος στάθμευσης που προτιμάτε κ.λπ. Οποιοδήποτε από περισσότερα από 200 σημεία που μετρώνται, παρακολουθούνται και αξιολογούνται από μια απλή τηλεματική η μονάδα μπορεί να είναι επικίνδυνη σε λάθος χέρια.

Μία από τις πιθανές λύσεις του προβλήματος θα ήταν ο κατασκευαστής αυτοκινήτων να ξεκινήσει συνεργασία με παρόχους λογισμικού προστασίας από ιούς και να προσφέρει ένα συνδεδεμένο αυτοκίνητο με συγκεκριμένη λύση τύπου προστασίας από ιούς / τείχους προστασίας για την προστασία των δεδομένων των κατόχων.

Έχουμε δει αυτήν την λύση να εφαρμόζεται επιτυχώς στις διαδικτυακές τραπεζικές συναλλαγές, όπου οι τράπεζες θα σας προσφέρουν ακόμη και ένα δωρεάν λογισμικό προστασίας από ιούς. Ωστόσο, υπάρχει κάποια ανησυχία για την ταχύτητα αυτής της λύσης που μπορεί να διατεθεί στην αγορά, επειδή λαμβάνοντας υπόψη τη συμπεριφορά των χρηστών μπορούμε να δούμε ότι, παρά την θετική τάση τα τελευταία χρόνια, η χρήση λύσεων προστασίας από ιούς μεταξύ των χρηστών smartphone εξακολουθεί να είναι χαμηλή.