χειρότερο

Tο χειρότερο αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε;

Κεφάλια μέσα…Έρχεται…Το Chevrolet Vega του 1971.

Το Vega ήταν το πρώτο αυτοκίνητο της GM το οποίο σχεδιάστηκε το 1968.  Αναπτύχθηκε από μια εταιρική ομάδα και όχι από ένα μεμονωμένο τμήμα (στην περίπτωση αυτή τη Chevrolet). Αυτό δεν θα ήταν τόσο κακό, όμως εκείνη τη στιγμή κάθε τμήμα GM λειτουργούσε ανεξάρτητα με τα δικά του στοιχεία μηχανικής, μάρκετινγκ και παραγωγής. Επιπλέον, υπήρχε μια έντονη αίσθηση υπερηφάνειας –ακόμα και ανταγωνισμού– μεταξύ των επιμέρους τμημάτων. Ένα Buick ήταν ένα Buick. Ένα Olds ήταν ένα Olds. Και κανένα τμήμα δεν θα ονειρευόταν να «διασταυρώσει επικονίαση» τμημάτων από ένα άλλο.

Έτσι, όπως μπορείτε να φανταστείτε, υπήρχε αρκετή εχθρότητα μεταξύ των εταιρικών επιτελείων καθώς σχεδίασαν και κατασκεύασαν το αυτοκίνητο, και της Chevrolet Division. Η Chevrolet είχε επιφορτιστεί με το έργο του μάρκετινγκ και της πώλησης μιας μηχανής που δεν είχαν σχεδόν κανένα χέρι στην παραγωγή.

Έτσι δημιουργήθηκαν πολλοί τσακωμοί, πολλές νέες και μη δοκιμασμένες τεχνικές μηχανικής και συναρμολόγησης με αποτέλεσμα να μην λειτουργήσει όλο αυτό.

Η διαβόητη λεπτή λαμαρίνα τυχαία καλυμμένη με αστάρι έδωσε νέο νόημα στον όρο «απόσβεση». Αυτό γιατί τα αυτοκίνητα κυριολεκτικά σκουριάζανε στο πάτωμα του εκθεσιακού χώρου! Το νέο και εξαιρετικά αυτοματοποιημένο εργοστάσιο όπου κατασκευάστηκε το Vega υπέφερε από δυσλειτουργίες. Από τους συγκολλητές μέχρι αυτόνομα ρομπότ που βάφονταν το ένα το άλλο!

Αλλά ίσως η μεγαλύτερη μηχανική γκάφα ήταν ο ίδιος ο κινητήρας. Μια εν σειρά τετρακύλινδρη υπόθεση 2,3 λίτρων με έναν μόνο εκκεντροφόρο άξονα και ένα μπλοκ κινητήρα από αλουμίνιο και κεφαλές από χυτοσίδηρο.

Βλέπετε πρόβλημα εδώ;

Περιέργως, οι μηχανικοί της GM δεν το έκαναν. Ήταν θέμα χρόνου αυτά τα κράματα, τα οποία συστέλλονται και διαστέλλονται με διαφορετικούς ρυθμούς, να προκαλέσουν ρωγμές. Για παράδειγμα στα στεγανοποιητικά στελέχη βαλβίδων και διαρροή λαδιού στους κυλίνδρους.

Όμως δεν χάθηκαν όλα. Παρά τον φρικτό ποιοτικό έλεγχο και τα μηχανικά προβλήματα, η GM πούλησε εκατομμύρια από αυτά τα κυλιόμενα τουρσί πριν σταματήσει η παραγωγή το 1977.

Το Chevy Vega όχι μόνο προσωποποίησε ό,τι ήταν λάθος με την εταιρική Αμερική, τα συνδικάτα και τις μεθόδους παραγωγής, αλλά έδειξε οριστικά πώς η αλαζονεία και η άγνοια μπορούν να γονατίσουν έναν γίγαντα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μπορείτε να διαβάζετε κι άλλα ενδιαφέρον άρθρα στην σελίδα μας Καύσιμα Κολοκυθάς