Yπερεργασία – υπερωρία: ποια είναι η διαφορά;

Είναι λίγο μπερδεμένα τα πράγματα εκεί έξω, οπότε είπαμε να τα ξεμπερδέψουμε. Πότε έχουμε υπερωρία και πότε υπερεργασία;

Ας ξεκινήσουμε με τα γνωστά. Για όλους οι εβδομαδιαίες ώρες εργασίας (είτε δουλεύουμε 5ήμερο είτε 6ήμερο) είναι 40. Για το 5ήμερο συνήθως κατανέμονται σε 8 ώρες κάθε μέρα,  ενώ για το 6ήμερο, η κατανομή των 40 ωρών μπορεί να γίνει με κάθε τρόπο φτάνει να μην ξεπερνάμε τις 8 ώρες ημερησίως (δηλ. τη Δευτέρα μπορεί να δουλέψουμε 8 ώρες, την Τρίτη 6 κλπ). Σημαντικός αστερίσκος, μεγάλος σαν το αστέρι της Βηθλεέμ: στην πράξη αυτό δεν τηρείται δογματικά και ως υπάλληλοι είναι καλό να δείχνουμε μια ευελιξία όταν υπάρχει ανάγκη στην εταιρεία για να μείνουμε λίγο παραπάνω. Επίσης είναι θέμα συναδελφικό: όταν λειτουργούμε σε μια ομάδα, δεν είναι πολύ σωστό κάποιος συστηματικά να λέει «λοιπόν εγώ τώρα φεύγω γιατί πήγε η ώρα 16:59».

Πάμε τώρα στις διαφορές μεταξύ υπερεργασίας-υπερωρίας.

Υπερεργασία.

Ο εργοδότης έχει τη διακριτική ευχέρεια να σου ζητήσει να αυξήσεις τις ώρες που χρειάζεται να παραμείνεις στην εργασία σου. Αν ζητήσει μέχρι 5 ώρες επιπλέον την εβδομάδα (για την πενθήμερη εργασία) ή μέχρι 8 ώρες (για την εξαήμερη), τις προσμετρά στον μισθό σου με ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 20%. Δηλαδή αν υποθέσουμε ότι το ωρομίσθιό σου είναι 7€, θα πληρωθείς για κάθε έξτρα ώρα 8,4€. Αυτό είναι η υπερεργασία: το να δουλεύεις κατόπιν συμφωνίας με τον εργοδότη σου 45 ώρες εβδομαδιαίως (στο πενθήμερο) ή 48 ώρες (στο εξαήμερο). Και επίσης πολύ σημαντικό: αν ο εργοδότης σου, σου ζητήσει υπερεργασία είναι υποχρέωσή σου να την παρέχεις, δεν είναι optional. Αυτό, για να μην έχετε μεταξύ σας παρεξηγήσεις.

Υπερωρία.

Αντίθετα, υπερωριακή απασχόληση είναι η εργασία άνω των 45 ωρών για το πενθήμερο και άνω των 48 ωρών για το εξαήμερο. Κατά κανόνα η υπερωρία πληρώνεται με 40% προσαύξηση  για κάθε επιπλέον ώρα.

Τόσο για την υπερεργασία όσο και για τις υπερωρίες, η κάθε επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να τις δηλώνει ώστε σε ενδεχόμενο έλεγχο από τα αρμόδια όργανα να μην είναι εκτεθειμένη. Τώρα μάλιστα, που από 1η Ιανουαρίου 2020, ξεκινάει σταδιακά και η ψηφιακή κάρτα εργασίας, όλα ελέγχονται πιο εύκολα.