Υποβολή αίτησης επιστροφής ΦΠΑ – Κοινά λάθη

Η υποβολή αίτησης επιστροφής ΦΠΑ δεν είναι μακράν εύκολη υπόθεση, ειδικά όταν εργάζεστε στον κλάδο των μεταφορών. Σήμερα, ρωτήσαμε τους ειδικούς μας για την επιστροφή ΦΠΑ ποια είναι τα 6 πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι μεταφορείς όταν υποβάλλουν αίτηση για επιστροφή ΦΠΑ. Εδώ είναι αυτά που είπαν:

1. Τα στοιχεία της εταιρείας σας

Σε περίπτωση που έχει αλλάξει οποιοδήποτε από τα στοιχεία της εταιρείας σας (π.χ. διεύθυνση, όνομα νομικού αντιπροσώπου εταιρείας, τραπεζικός λογαριασμός που χρησιμοποιείται για επιστροφή φόρου), ενημερώστε αμέσως τον αντιπρόσωπό σας. Η αίτησή σας μπορεί να απορριφθεί εάν χρησιμοποιούνται παλαιές λεπτομέρειες.

2. Ένας πράκτορας επιστροφής ΦΠΑ

Τα κράτη επιστροφής απαιτούν μόνο έναν αντιπρόσωπο επιστροφής ΦΠΑ για μια συγκεκριμένη περίοδο – Πολλά κράτη μέλη μιας επιστροφής χρημάτων δεν επιτρέπουν αλληλεπικάλυψη αξιώσεων, γεγονός που αποτελεί έναν απόλυτο λόγο απόρριψης της αίτησής σας. Εάν επιτρέψετε σε περισσότερους αντιπροσώπους να υποβάλουν αίτηση επιστροφής ΦΠΑ στην ίδια κατάσταση επιστροφής χρημάτων την ίδια περίοδο, τότε μία από αυτές τις αιτήσεις θα απορριφθεί σε πολλές περιπτώσεις.

3. Επιλέξιμα προϊόντα

Κάθε κράτος μέλος επιστροφής χρημάτων έχει διαφορετικούς κανόνες προϊόντων που είναι αποδεκτοί για το ΦΠΑ – ελέγξτε με τον συντονιστή σας ποια προϊόντα είναι επιλέξιμα στις πολιτικές επιστροφής χρημάτων και παρέχετε τιμολόγια μόνο για επιλέξιμα προϊόντα – θα εξοικονομήσετε χρόνο και η αξίωσή σας θα να υποβληθούν γρηγορότερα

4. Πλήρες ιστορικό συναλλαγών

Σε περίπτωση που έχετε αντιμετωπίσει μια κατάσταση όπου ο προμηθευτής σας σας έδωσε ένα τιμολόγιο για μια συναλλαγή που περιλαμβάνει διόρθωση, πρέπει να δηλωθεί στην εφορία.

5. Πλήρης φορολογική τεκμηρίωση

Κατά την αποστολή των τιμολογίων σας σε έναν πράκτορα, μην ξεχάσετε να μας παράσχετε όλα τα συνημμένα τιμολόγια. Η φορολογική αρχή ζητά ένα πλήρες τιμολόγιο. Κατά συνέπεια, θα σας ζητηθεί να προσκομίσετε έγγραφα δοκιμής (π.χ. CRM, βιβλία ημερολογίου οχημάτων κ.λπ.).

6. Kάρτες γενικής χρήσης

Εάν χρησιμοποιείτε συχνά κάρτες γενικής χρήσης καυσίμων, η Φορολογική Αρχή μπορεί να σας ζητήσει να δηλώσετε ποια οχήματα χρησιμοποιήθηκε η κάρτα.

Εδώ στη DKV, καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να βοηθήσουμε τους πελάτες μας να πάρουν ό,τι χρειάζονται για να συνεχίσουν να κινούνται.